Rickys roliga roll: Ungdomsansvarig på Sportfiskarna Jämtland

RickyRicky Hermans där han trivs bäst – bland fiskespön och ungdomar. Nu blir han fast anställd på Sportfiskarna. Foto: Anders Lundin


Det är med en stor portion sann glädje som vi på Sportfiskarna hälsar en ny medarbetare välkommen till förbundet, nämligen Ricky Hermans.


Många barn och ungdomar i Jämtland har redan hunnit stifta bekantskap med 24-årige Ricky Hermans, dels genom hans jobb i grundskolan och även genom hans insatser som timanställd hos Sportfiskarna.

Nu går han hela vägen – alltså blir heltidsanställd på förbundet. Ricky efterträder nämligen Eva Nordin Svedlund som regionalt ungdomsansvarig med fokus mot barn, ungdom och främjandeverksamheter.

Och det bör tidigt poängteras att det är en sylvass sportfiskare som kollegorna på kontoret, Andreas Karlberg, Carl-Fredrik Yri och Anders Lundin, får sällskap av. Ricky ränner land och rike runt för att fånga fiskar, och har redan gjort sig känd i Jämtland för att vara en gäddmagnet av rang.
 

Beskriv kortfattat din yrkesbakgrund!
– Under mina gymnasieår gick jag Barn och Fritid i Mora, där tändes en gnista för att på något sätt kunna utbilda barn och unga, men hur visste jag inte riktigt. Fisket har alltid varit en stor del av mitt liv. Direkt efter studenten fick jag möjlighet att arbete på Orsa fiskecenter, där blev jag kvar i 3,5 år. Flyttlasset gick sedan upp mot Jämtland och Östersund för att jobba på en anpassad grundskola, som sedan visade sig vara en utvecklande och underbar miljö med störtsköna individer. 

I samma veva som Ricky flyttade till Jämtland så hörde han av sig till Sportfiskarna, där han snabbt därefter började som fältassistent på deltid, bland annat i Skolbäcken men även på lovaktiviteter med mera. 

– Intresset, skolan och Sportfiskarna antände gnistan kan man säga, jag ville såklart utbilda barn och unga inom vatten, fiskevård och sportfiske så när chansen dök upp hos Sportfiskarna var valet enkelt.  

 

Hur kom det sig att fiske blev en sådan viktig del av ditt liv? 
 – Pappa tog med mig på med många olika aktiviteter när jag var liten, hockey, motocross, innebandy, fotboll och såklart fiske. Det är bara det sistnämnda som de allra starkast barndomsminnen är ifrån. Min första fisk, när vi vadade längs älven för att fiska abborre, mina första beten jag fick av farfar och min första stora gädda är minnen som direkt kommer upp när jag tänker tillbaka. I dag förstår jag varför dessa minnen aldrig kommer försvinna. Jag söker kickar i livet och adrenalinet, pulsen men även lugnet som fisket ger är oslagbart. Att aldrig känna sig sysslolös eller ensam är något du får gratis på köpet inom fiske.
 

Vad fiskar du helst – och varför? 
– Mitt hjärta klappar lite extra för stora predatorer vilket gör att jag helst fiskar efter gäddor och abborrar. Att känna hugget, kraften och spänningen som en gädda ger, är beroendeframkallande, i alla fall för mig. Såklart tycker jag om andra typer av fiske och ser det mer som ett sätt att koppla av, hitta lugnet och återhämta sig. 

Ricky har passande nog ett genuint intresse för fiskevård och livet under ytan.
– Jag skulle säga att intresset för fiskevård och livet under vattenytan kommit mer på senare dagar, när jag fått en större förståelse för vilken betydelse växter, insekter och fiskar har i våra vatten och hur mycket vi människor har påverkat dess levnadsmiljöer. Att nu kunna dela med sig av detta tror jag kan gynna många unga framtidsfiskare.   

Hur ser din höst ut på Sportfiskarna, i grova drag?
– Jag ser fram emot hösten hos Sportfiskarna otroligt mycket. Det planeras aktiviteter, fortbildningar och skolbäckar för fulla muggar. Vi kommer också ha en ungdomsledarträff för föreningar som bedriver ungdomsaktiviteter, runt mina hemtrakter (Rättvik). Jag hoppas innerligt att så många som möjligt tar chansen att deltaga.     

Största projektet där Ricky kommer att lägga tid är den mycket uppskattade ”Skolbäcken”. Sedan blir det en hel del lovaktiviteter, integration, samarbeten med fiskevårdsområden och även fortbildningar för pedagoger i projektet MEFIS-mer friluftsliv i skolan. 

Fullt upp alltså.
Precis som han själv vill ha det!

Kategorier: Nyheter förstasidan, Ungdom, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv