SM Flugfiske i Tännäs Årets SM i Fluga avgjort. Tävlings flugfiskarens nationella höjdpunkt

SM Flugfiske i Tännäs    15-16 juli
Äntligen är det här, tävlingsflugfiskarens nationella höjdpunkt.


Den här gången skulle det gå av stapeln i kända storfiskområdet i Tännäs. För många ett dröm resmål i jakten på storharren.

IMG-20230816-WA0012Foto: Fredrik Lundell

Veckorna innan tävlingen bjöd på ett utomordentligt fiske i härlig värme, fina kläckningar och ett nästintill perfekt vattenstånd. Det är den här tiden på året som de största sländorna kläcker och det skulle vara upplagt för ett idylliskt fiske. Ungefär här var det slut på det roliga. I fjällvärlden svänger vädret snabbt och det började regna dagarna innan tävlingarna. Med en ökande vattennivå i Tännån och sjunkande temperatur blev det en helomvändning. 

IMG-20230816-WA0011
Foto: Fredrik Lundell
Som många av er fiskare i allmänhet och flugfiskare i synnerhet säkert känner till kan stigande vattennivå och snabb temperaturförändring leda till inaktiv fisk och avbrutna kläckningar. I Tännån var detta ett faktum. Sträckor som tidigare varit fyllda av liv och vakande fisk var nu tillsynes sterila. 
23 flugfiskare kom till start i årets Svenska Mästerskap i Flugfiske. Tännån bjöd deltagarna på ett fiske av det tuffare slaget, på vissa ställen med stor risk för ofrivilliga bad i det nära halvmetern höga vattnet. Att helt få ställa om utefter förutsättningarna ställer krav på varje fiskare, erfarenhet och år i vattnet kan vara något som behövs för att lyckas i det läget. 

IMG-20230816-WA0006
Foto: Fredrik Lundell

Fisket bjöd på växlande sträckor i idyllisk skogsmark där människan inte gjort allt för stor åverkan på omgivningen. För deltagarna var fisket trots detta ganska framgångsrik, olika tekniker användes, allt från torrfluga till nymf samt en och annan streamer släpades i vattnet. Med varierande resultat förstås. En av deltävlingarna bestod av fisket från båt i V Vattnan där mestadels harr fångades. 
Tävlingen avgjordes som alltid här i Sverige genom att deltagarna lottades in i grupper (3grupper denna gång) och fiskade 3 pass vardera. Två av passen sker på förmiddagen ca 8-12 och ett på eftermiddagen ca 15-19. Fisket i åarna består av 1,5h fiske följt av en vila/rotationstid på 1h samt ytterligare 1,5h fiske. Rotationen är till för att få en jämnare fördelning och mer lika villkor på fisket då sträckorna kan variera i mängd fisk. 
Fisket från båt, vilket var en del av årets SM går till som så att fisket bedrivs från drivande båt med driftankare och fiske i vindriktningen. Här lottas deltagarna till att fiska två och två i samma båt i 3 timmar där de under halva fisketiden får vara kapten och bestämma vart fisket ska bedrivas. 
Efter 3 deltävlingar och totalt 9 timmars fiske för varje individ blev resultatet hopräknat. Deltagarna var indelade i olika klasser där segrarna i respektive klass var följande. Juniorklassen vanns av Albin Hedemo, damklassens segrarinna var Eva Sidekrans, mastersklassen( 50+) vanns av Dan Ersbjörs och i herrklassen segrade Paolo Ceccon.

IMG-20230816-WA0017Foto: Fredrik Lundell

IMG-20230816-WA0016Foto: Fredrik Lundell

IMG-20230816-WA0015Foto: Fredrik Lundell

IMG-20230816-WA0013Foto: Fredrik Lundell

Ett stort tack till Tännäs fiskecentrum som var med och organiserade tävlingen.
Skrivet av Markus Ersbjörs
Foto: Fredrik Lundell

Kategorier: Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv