Norrbottens Kommuner kräver åtgärder mot det storskaliga industrifisket av strömming

illustration-strommi...

Strömmingen har en avgörande roll för hela ekosystemet i Östersjön. Illustration: Freja Fors

Norrbottens Kommuner riktar nu en ny skrivelse till regeringen med både upprepade och utökade krav på åtgärder för att skydda det småskaliga och kustnära fisket.

-Regeringens åtgärder för att rädda strömmingen är alldeles för klena. Strömmingen, eller sillen, är en bärande art i Östersjöns ekosystem samt utgör en del av matkulturen i hela Sverige. Här i Norrbotten utgör surströmmingen en del av vår folksjäl. Det är dags för regeringen att ta av sig silkesvantarna mot det storskaliga industrifisket på strömming och faktiskt genomföra åtgärder som har effekt, säger Claes Nordmark, ordförande Norrbottens Kommuner och kommunalråd i Boden.

I skrivelsen framhålls att det storskaliga pelagiska trålfisket i dagsläget står för merparten av fångsterna i Östersjön och att uttaget domineras av ett fåtal stora båtar. 

Norrbottens Kommuner är en intresseorganisation som företräder landets 14 nordligaste kommuner. De skriver också att den absoluta merparten av sill/strömmings-fångsten går till tillverkning av fiskmjöl och att om fortsatt hänsyn tas enbart till produktionsvolym och biomassa kommer detta att rubba hela ekosystemet.

Norrbottens Kommuner kräver att fisketrycket från storskaliga pelagiska industritrålare snarast och kraftigt begränsas, allra helst pausas under några år så att bestånden får återhämta sig. 

Det ställs också krav på att förvaltningsåtgärder snarast inrättas som inkluderar en helhetssyn på åtgärder, att forskningsresultat och insatser förankras lokalt samt en att bättre dialog skapas mellan forskningen, fiskerinäringen, besöksnäringen, lokalsamhället och myndigheter.

Läs hela skrivelsen i bilagan här nedanför.
 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv