Lyckad flugfiskehelg för kvinnor med både nytta och nöje på schemat

lagerweb
Ett gäng nöjda deltagare som njöt av omgivningarna i Jämtland. Foto: Ricky Hermans/Sportfiskarna
 

Det lyckade konceptet i Jämtland med fiskeläger för kvinnor fortsätter. Albacken var skådeplatsen för en givande helg, där både nytta och nöje stod på schemat.


Det var Sportfiskarna, Sivans Fiske, Fjällorna och Rivers of LIFE som bjöd in till flugfiskelägret för kvinnor, och platserna blev snabbt fyllda av deltagare från olika hörn av landet.

Tanken var att deltagarna skulle få lära sig både grunderna i flugfiske, få upp intresset för vattenmiljöarbete och förhoppningsvis även fånga sina första fiskar på flugspö.

Och precis det levererades, åtminstone för de flesta.
Rutinerade ledaren Sivan Jansson säger att det låg förväntan och entusiasm i luften redan från det att väckarklockan ringde.

– Efter gemensam frukost och presentation så startade vi dagen med lite materialkännedom och kastteknik och självklart fick de lära sig ett par mycket användbara knutar. Dels hur man skarvar tafsen och hur man knyter på flugan Därefter var det dags att inta lunchen som Ricky Hermans från Sportfiskarna tillagade i grillkåtan.

Efter lunch åkte sällskapet upp till en mycket fin tjärn där tjejerna fick fiska från båt, och börja omsätta teori i praktik.

På kvällen blev det middag i grillkåtan med samtal, lekar och mycket skratt – och några av deltagarna fortsatte fiska ända fram till den ljusa midnatten.

lagerrweb
Flera fick sina första harrar på flugspö i Gimån. Foto: Ricky Hermans

Söndagen inleddes i vattenvårdens och fiskevårdens tecken.

Efter frukost körde nämligen gänget i karavan till Täckelån där Elin Götzman från Länsstyrelsen berättade om och visade hur man restaurerar ett vattendrag genom projektet Rivers of LIFE.

Albacken ligger i Bräcke kommun, där det gjorts flera åtgärder inom ramen för just Rivers of LIFE, och förhoppningen är att det både ska bli fler fiskar och mer levande ekosystem i dessa vattenmiljöer. Mycket intressant och lärorikt, tyckte deltagarna.

Sedan bar det iväg till den berömda Gimån för fiske i strömmande vatten.

Eva Nordin Svedlund från Sportfiskarna visade även vilka insekter man kan hitta i vattnet och hur man artbestämmer för de som var intresserade. Flera av deltagarna fick sin första egenfångade harr på fluga – och dagen avslutades med kokkaffe vid ån.
 

Hur vill då Sivan Jansson summera helgen:

– Vi har inte gjort någon utvärdering ännu, men det verkar som de flesta tyckte om den glada stämningen och att det var prestigelöst. Flera av deltagarna var mycket glada över sin goodiebag och kursmaterialet.

Själva fisket var varierande. I sjön var fisket trögt, vattnet var varmt och fisken stod djupt, men i Gimån fick alltså flera av deltagarna fisk.

En given fråga är förstås om det blir ett läger nästa år också?

– Förhoppningsvis kan vi köra ett liknande koncept näst år med några av samarbetspartnerna. Det har blivit så tydligt att man kommer långt med ett glatt humör och god förberedelse. Sedan är det självklart ett extra plus att så otroligt positiva kvinnor deltar som lyfter varandra som gör att helgen blir så bra, hälsar en nöjd Sivan Jansson.

lahgerrrweb
I just Bräcke kommun görs det flera vattenvårdsinsatser inom ramen för Rivers of LIFE. Foto: Ricky Hermans

Kategorier: Nyheter förstasidan, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv