Hopp för öringen när Sportfiskarna går på djupet i Näveån

NaveanÄntligen får Sportfiskarna gå på djupet med Näveån, tack vare ett stöd från Postkodstiftelsen. Här projektledaren Nikolas Hjemdahl. Foto: Sportfiskarna
 

Sportfiskarna får nu chansen att skapa nytt liv i ett vattendrag som ligger många människor varmt om hjärtat – nämligen Näveån.


Det är med både stor ödmjukhet och tillförsikt som Sportfiskarna antar en omfattande utmaning i Nyköpings kommun. Förbundet har beviljats ett projekt via Postkodstiftelsen satsning ”Svenska skogar och ekosystem”, där alltså Näveån valts ut som objekt.

Näveån är sannerligen en å som nyttjats i många syften, både fiske och näringar som exempelvis bruket Näfveqvarn.

Själva Näveån är ett cirka elva kilometer långt vattendrag som avvattnar sjöarna Nävsjön och Enaren samt ett antal mossar kring de båda sjöarna. Mynningen sker vid Nävekvarns småbåtshamn i Bråviken.
 

Vad ska då Sportfiskarna göra?

Jo, förutom det givna målet att förbättra vattenmiljöerna så är hoppet att öringen ska få bättre förutsättningar efter projektet.

Näveån är ett av få vattendrag i Södermanlands län som hyser ett reproducerande bestånd av havsöring – och det bör nämnas att även flodnejonöga stiger i vattendraget för att reproducera sig.

Det finns dock många hinder på vägen för att fisken ska få fritt fram. Det finns rester av både dammar och rensningar, samt en problematik med föroreningar. Det första definitiva vandringshindret (Pumpfallet) finns endast några hundra meter uppströms mynningen i Bråviken. Totalt finns sex vandringshinder i vattendraget, varav fem är dammar och ett en felaktigt lagd vägtrumma.

Utmaningarna är som sagt stora – men stora är också förhoppningarna att flera av dessa hinder ska kunna åtgärdas. Sportfiskarnas projektledare Rickard Gustafsson har precis avslutat två intensiva dagar vid Näveån, där han tillsammans med kollegor inventerat vattendraget.

– Sammantaget så är påverkan stor, bitvis extremt stor, men det innebär också att det finns stor potential att förbättra. Processen underlättar förstås när hela huvudfåran ägs av två parter, Nyköpings kommun och Sveaskog, berättar Rickard Gustafsson.

Sportfiskarna har med hjälp av biotopkartering som metod tagit fram underlag för en påverkansanalys och utifrån insamlade data börja djupdyka i processen att ta fram åtgärdsförslag för Näveån.

– Vi kommer efter sommaren jobba vidare med detta material och genomföra nödvändiga analyser för framtagande av åtgärdsförslag för olika delsträckor. Vi kommer även samla in nödvändiga data för biflöden och anslutande diken för att lokalisera åtgärder som verkar vattenhushållande.

Ett viktigt nästa steg när Sportfiskarna har konkreta åtgärdsförslag är att förankra dessa lokalt och diskutera vidare med berörda myndigheter kring eventuella konflikter som kan uppstå med andra värden, intressen eller verksamheter. Med andra ord så återkommer Sportfiskarna när det finns mer spännande detaljer att berätta i detta spännande projekt.

NaveannDet finns många vandringshinder och andra utmaningar i Näveån – men potentialen att förbättra vattenmiljöerna är stor! Foto: Sportfiskarna

Kategorier: Nyheter förstasidan, Strömmande vatten, Region Mitt | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv