Sportfiskarna startar insamling för mer kalkning

kalkning_800Foto: Rolf Johansson / Kalkningen måste fortsätta för att skydda fiskbestånden i försurade sjöar.

Kalkningen står inför drastiska neddragningar landet runt, inte minst i Västra Götalands län. Men när statsbidragen tryter startar Sportfiskarnas regionkontor i Göteborg en egen insamling.

Stora neddragningar av kalkningsverksamheten sker under året till följd av att kalkanslaget fryses och spridningen har blivit mycket dyrare på grund av skenande bränslepriser. Sportfiskarna har fått en kraftigt bantad budget för de kalkningar som sker inom Göteborg bland annat i Gula kortets vatten.

Sjöar och vattendrag som har lax, havsöring, flodkräfta och flodpärlmussla prioriteras i den bantade kalkningsplan dom länsstyrelsen presenterade, medan sjöar med abborre, gädda, mört och inplanterad fisk mister sin kalkning. Populära fiskesjöar kan därmed åter bli försurade med stora konsekvenser för vattenekologin och sportfisket. Läs mer om detta på Länsstyrelsens hemsida. 

För att försöka nå den ursprungliga planen för kalkning saknas bidrag för 43 ton kalk. Kostnaden för kalk varierar beroende på om den sprids med helikopter eller pontonbåt men ligger på ca 3 000 kronor per ton.

Här följer den kalkdos som olika sjöar på Gula kortet saknar.
Bergsjön 1 ton        
Härlanda tjärn 1 ton    
Oxsjön 10 ton
Smörvattnet 3 ton    
St Björketjärn 3 ton    
Surtesjön 17 ton
Älsjön 8 ton

Nu kan du bidra genom att donera pengar till kalkningen via Region Västs insamling på FacebookOBS! Dela även gärna insamlingen!

Du kan även bidra genom att Swisha valfritt belopp till Sportfiskarna Region Väst 123 154 23 80

Skriv "Kalk Göteborg" i meddelandet.

Sportfiskarna och berörda Fiskevårdsområden kommer själva att bidra med minst 20 000 kronor till kalkningen. Om insamlingen skulle överskrida behoven kommer pengarna att överföras till nästa års kalkinsatser.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Försurning, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv