Hur lever Sveriges största gäddor?

gaddmarkning3-800Foto: Linus Femtvik / Förutom att gäddorna märks tas även prover från fenor och fjäll för DNA-analys och åldersbestämning.

I en unik studie märks denna vår 20 individer från vårt mest storvuxna gäddbestånd som lever i Vättern.

Hur gäddorna i Vättern lever och rör sig, och var olika gäddor leker är relativt outforskat. Men nu kommer Sportfiskarna tillsammans med SLU - Institutionen för vilt, fisk och miljö att genomföra en fyraårig studie som kommer ge oss mer kunskap om beståndet.

gaddmarkning2-800Foto: Linus Femtvik: Sändaren som ska spåra gäddan under cirka fyra år.

Märkningen sker genom att en akustisk sändare opereras in i bukhålan på fiskarna. Sändaren som har cirka fyra års batteritid skickar sedan kontinuerligt en signal som plockas upp av mottagare, så kallade loggrar, ute i sjön. Information som position och djup för respektive märkt individ lagras av loggrarna. Data tankas sedan ur en gång om året. Informationen kommer att kunna ge en helt unik inblick i hur gäddorna i Vättern lever sitt liv.

- Gäddmärkningen initierades av oss på Sportfiskarna i Jönköping och SLU och genomförs i nära samverkan med SLU. Då vi upplever att gäddan alltid varit förbisedd i förvaltningen av Vätterns fiskbestånd såg vi chansen att nu lära oss mer om dess rörelser i Vättern. Ju mer man vet om en art desto bättre kan man även förvalta den, berättar Henrik Olsson på Sportfiskarna Jönköping.

gaddmarkning1-800Foto: Linus Femtvik: En gädda har bedövats i ett speciellt bad inför operationen med sändaren.

I projektet märks 20 individer, främst gäddor över 90 centimeters längd. Tio fiskar märks i norra Vättern och tio fiskar i södra delen av sjön. Samtliga gäddor fångas in genom spöfiske. Projektet kan förhoppningsvis utgöra en grund för en större studie med fler individer. Metoden att operera in en sändare i fiskens bukhåla är väl beprövad och överlevnaden hos de märkta individerna är mycket hög.

Gäddstudien kopplar till ett större projekt inom vilket arter som röding, öring, harr och lax redan har märkts, och som drivs i samverkan mellan SLU, Länsstyrelsen Jönköping och Sportfiskarna. Med en infrastruktur bestående av cirka 80 loggrar på plats ute i Vättern finns därmed möjligheten att studera fler av sjöns arter.

Gädda-rekord-800-bre...Foto: Storfiskregistret / Det nu gällande sportfiskerekordet på 21,070 kilo fångat av Fredrik Johansson i norra Vättern.

Många rekordgäddor från Vättern 
Vätterns gäddor har förutsättning att bli riktigt stora och många sportfiskare vallfärdar till sjön för att fiska efter dessa giganter. Ett flertal av våra sportfiskerekord på gädda har även fångats i sjön. Bland annat det nu gällande rekordet på 21,070 kilo fångat första april 2016.

Våren 2022 fångades även en sannolikt ännu större gädda i Vättern som återutsattes utan att dokumenteras med vägning och mätning enligt regelverket. I samband med att uppgifter om denna fångst publicerades lyfte även Sportfiskarna frågan om behovet av en förbättrad förvaltning och ett förstärkt skydd för Vätterns gäddor då det finns indikationer på att beståndet minskar. 
Sportfisket efter stor gädda i Vättern bedrivs i regel helt som så kallat ”catch and release”, vilket innebär att fiskarna återutsätts så skonsamt som möjligt efter mätning och vägning.

Mer info från gäddstudien kommer framöver och en sammanfattande rapport presenteras när projektet är avslutat.

Kontakt:
Henrik Olsson, projektledare fiskevård, 072–1461352, henrik.olsson@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Fiske, Region Öst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv