Rapport från World Ice Fishing Championship 2023

Lagbild-VM-mormyska-...
Foto: Gerthrud Grents / Det svenska laget på plats vid Võrtsjärv.

Marino Sanvincenti sammanfattar årets VM i Mormyska som hölls i Võrtsjärv i Estland.

Lördag 18 februari
Då var det äntligen dags för mormyska-VM igen och jag sitter i vanlig ordning på Landvetter flygplats i väntan på att ta mig till Estland för att påbörja förberedelserna med laget samt påbörja krönikan om årets VM. Årets lag är namnstarkt och en bra blandning av både rutinerade VM-resenärer och en debutant i vår alldeles egne tjeck Pavel Chaloupka som har haft en riktigt vass säsongsstart på hemmaplan med idel topplaceringar i de inhemska tävlingarna. Han leder även årets upplaga av Pimpelsport Mormyska Cup med dryga 20 poäng före tvåan.

Jag själv, Marino Sanvincenti en av årets två kaptener, gör mitt sjunde världsmästerskap varav 5 som enbart kapten. Tävlat har jag gjort i Kazakstan 2018 och som reserv i Finland 2020. Lagets andre kapten är Johan Kindlundh som är med på sitt andra VM som kapten, han deltog även som tävlande på VM i Litauen 2022. Utöver debutanten Pavel har vi även Fredrik Samuelsson som gör sitt andra VM på rad, Daniel Ahlgren som tävlar i sitt fjärde mästerskap och Johan Axelsson med sitt femte. Återstår de mest rutinerade grabbarna… Andreas Wetterhall och Thomas ”Mr Sweden” Axelsson som har ett lagbrons från Moskva 2001 med hela nio tidigare världsmästerskap gör nu sina tionde.

Som vanligt har Messengertråden gått varm sedan någon månad tillbaka och för första (???) gången någonsin har åtminstone några i laget varit på tävlingsvattnet och testat på och tränat innan området stängdes av för allt fiske. Redan under våren 2022 diskuterade laget om vi skulle åka över för en veckas träningsfiske i början av januari, men det rann i slutändan ut i sanden… ända tills vi upptäckte att en deltävling i det öppna estniska mästerskapet skulle avgöras just på tävlingsytan. Efter korta diskussioner beslutade sig Fredrik, Pavel, Johan Axelsson och kapten Johan Kindlundh att ta båten över och delta. Helgen den 25 och 26 februari tävlade halva Team Sweden Ice och kaptenen Kindlundh med den äran. Freddan landade på en total nionde plats av 38 deltagare, ett riktigt bra resultat i alla avseenden. Efter sig hade han några riktigt tunga namn i vår sport bland annat Modestas Atmanavicius och Arunas Koska från Litauen, Hanno Weldeman, Denis Manov och Ranel Kõmmits från hemmanationen Estland. Pavel hämtade hem en 15:e plats och på plasten efter hittat vi Johan Kindlundh, för Axelsson gick det tyvärr inte lika bra med en 27:e plats. Lagmässigt hamnade Samuelsson, Chaloupka och Axelsson på en respektabel sjätteplats av 12 lag. Det mest positiva med helgen var dock alla erfarenheter av tävlingsvattnet killarna fick med sig hem. Nu ska vi dra nytta av deras kunskaper och förfina dem under helgens och kommande veckas träningar.

Redan i torsdags åkte Freddan och Pavel över och idag anländer övriga styrkan till vårt första boende på Vehendi Motel som ligger på spottavstånd till tävlingsvattnet. Freddan och Pavel har med idag redan hunnit avverka två träningsdagar och med morgondagens och måndagens träningar tror jag vi kommer ha hyfsad koll på hur vi skall fiska nästa helg då själva mästerskapet ska avgöras. Efter måndagens träning kommer vi förflytta oss till Tartu och checka in på Hotel Sophia som är det officiella mästerskapshotellet. Därefter följer officiella träningar runt rutorna på tisdag till fredag med en invigningsceremoni på torsdagskvällen som brukligt.

Efter en hel dags resande är jag, Tompa och Andreas nu äntligen samlade på Vehendi Motel som tacksamt nog kunde erbjuda oss middag trots sen ankomst. Nu är det full fart på alla för att sålla beten inför kommande dagars träningsfiske. Det visade sig dock att varken jokers eller blodisar mådde så bra så vi får se vad vi faktiskt kan använda. Tyvärr gav även väderprognosen oönskade besked med förväntade decimetern snö under natten och morgondagen så imorgon är det nog tyvärr locket på och paralyserade, stillastående och huggovilliga fiskar. Rapport om hur det hela fortlöpte kommer imorgon.

Söndag 19 februari
En ganska ospännande dag rent allmänt som började med frukost och fortsatte med att blanda mäsk och göra i ordning beten. Eftersom vi ännu måste hålla oss långt utanför tävlingsområdet försökte vi borra i höjd med var vi förmodar att rutorna kommer vara. Fiskemässigt kan man sammanfatta med att det var blandad kompott… några hål var ganska fisktomma, några mestadels snorgärs, några var mörthål och i några kom det upp någon braxen. Satt man lite längre in mot land kom det även upp lite smågös.

Behållningen för dagen var Johan, Johan och Daniels otroligt fantastiska initiativ att ha med en grill, grillkol och ost- och baconkorv ut på isen. Efter några timmars fiske satt korvarna som en smäck och värmde upp oss inifrån. Resten av dagen förlöpte tämligen lugnt med middag och tjöt på hotellet.

Måndag 20 februari
Idag var det byte-av-hotell-dag då vi skulle förflytta oss från Vehendi till Tartu och Hotel Sophia, som är det officiella hotellet. Det var också planerat ett pressevent i Tartu som någon av oss skulle åka på. Då ingen ville föll det på Marino som kapten att fara dit med VM-generalen Ivo Sööt och Norges (!) delegat Sean Warner. Väl i Tartu, efter en snabb incheckning och ett klädbyte, förflyttade vi oss till Anne Kanal där några hål redan färdigställts och mäskats upp. Vi hjälptes åt att resa VM-banderollen och lite beachflaggor och satte sedan igång att fiska för fotograferna och journalisterna från de tre största tidningarna i Estland samt kameramännen för de två största TV-kanalerna. Vi satt mer eller mindre inne i vassen då hela sjöns botten är täckt med sjögräs som annars skulle fastna i kroken. Vi hade dagen före sett några sarvar som fiskats upp på platsen så lite kul hoppades man att det skulle bli. Sarvarna uteblev dock men ett 50–60-tal småmört och småbraxen i 6-7 cm klassen pillade man upp på 45 minuters fiske.

Resten av laget som var kvar vid Vörtsjärv testade olika mäsk, olika taktiker och olika tekniker som vi sedan under kvällen gemensamt diskuterade. Vad vi kom fram till kanske framkommer efter helgens tävlingar eller så har vi helt ändrat uppfattning till dess. Den som hänger med här får se…

Roligast idag var när vi efter middagen på hotellets restaurang, som tydligen hade en stjärna i Guide Michelin och som definitivt inte höll måttet, skulle ta hissen upp till våra rum. Freddan, Marino, Pavel och Andreas gick på först i hissen som skulle ta 9 personer eller 680 kilo. När Tompa sedan klev in började hissen tjuta och vägrade åka iväg, vi konstaterade snabbt att Tompa måste banta då han enligt våra beräkningar i dagsläget väger över 240 kg...

Tisdag 21 februari
Sista dagen med träning utanför tävlingsområdet valde vi att förlägga en bra bit från densamma och hålla en intern tävling. Innan vi äntrade isen grillades det estnisk korv till lunch och direkt efter det åkte Marino till Vörtsjärv muséet för en första samling med alla lagens kaptener. Kort information om hur rutorna låg och lite annan info förmedlades av VM-generalen Ivo Sööt. 

Väl tillbaka för fiske visade det sig att första platsen som valdes var alldeles för grund så en förflyttning på några hundra meter gjordes. Ute på sjön blåste det rejält och med 6-7 minusgrader var det riktigt kallt. Att fisket sedan lämnade en hel del att önska gjorde inte saken bättre. De förutbestämda tre timmarnas fiske blev till ungefär två. Alla fick fisk men det var bara ett fåtal i respektive påse varav den tyngsta påsen nog var Freddans med kanske 1-2 hg. På tillbakavägen stannade vi till på en sportfiskebutik och därefter en välförtjänt middag i shoppingcentret som ligger vägg i vägg med vårt hotell.

Onsdag 22 februari
Första dagen med officiell träning runt rutorna trodde vi skulle bli hemsk då temperaturen under natten varit nere vis -18 och vänt. Morgontemperaturen var -16 men i princip vindstilla så kanske, kanske skulle det inte bli så illa. Med tanke på hur fisket varit de senaste dagarna hade vi heller inga större förhoppningar om att det skulle värma. Efter frukost och en bussfärd äntrade vi isen och 09:30 blåstes träningen igång. Efter de tre timmarnas träning återsamlades vi i land och alla hade haft ett riktigt bra fiske på sina områden. Uppskattningsvis hade mellan 3-8 kg fiskats upp och släppts tillbaka. Hade man haft vissa av träningshålen på en tävling hade vikten snarast legat kring 10 kg och i vissa fall mer än så.

Nu vet vi ju alla som varit med tidigare att fisket alltid är bäst första träningsdagen och att det efter tre dagars hårt fiskande och mäskande runt rutorna oftast blir betydligt svårare och trögare fiske under tävlingsdagarna. Allt vi utläst idag måste tas med en stor nypa salt så under morgondagen med ett väderomslag på väg kommer ge ytterligare fingervisningar om vad vi ska göra på lördag och söndag.

Eftermiddagen ägnas åt omknytning, persedelvård och personlig hygien (duschning) för att senare avsluta dagen med middag och gemensamt möte för at gå igenom morgondagens träning.

Torsdag 23 februari
Dagens träning var en pina för alla som var ute på isen, förutom kanske mongolerna. För dem kändes det som att det nästan var försommar eller liknande då de utan problem kunde sitta med blöta händer i 6-8 minusgrader och en mer eller mindre konstant vind på 10 m/s. Jag som gick runt kände att ansiktet var på gränsen till köldskador när man gick mot vinden. Tog man sedan av sig handskarna var det bara korta stunder man kunde vara utan dem innan fingrarna nästan domnade bort. Under alla år jag varit med på VM så har aldrig så många avbrutit en träningsdag med minst en hel timme kvar av fisketiden. Även de mer luttrade kom in och menade att det här var något i hästväg kallt.

För laget handlade det om att bekräfta gårdagens rapporter och söka av andra ytor runt sektorerna. En del ögonbrynshöjande insikter kom vi fram till och även bekräftelser på vad vi redan visste, förmodat eller antagit. Vi är dock långt ifrån redo att lägga upp en tydlig plan för helgens tävlingar men det kommer förhoppningsvis klarna lite mer under sista träningsdagen imorgon.

Något vi inte hade koll på var dock att Pavel inte har mer än ledsyn, vilket ingen av oss hade koll på. Han dök helt plötsligt upp på sektioner av träningsområdet som Andreas blivit tilldelad sig. Efter lite allmänt tjöt kom den oundvikliga frågan, då Pavel börjat borra hål, vad han gjorde på just detta område. Svaret från Pavel förklarade givetvis en hel del för oss… Va? Jaha… men… var är jag någonstans då…? 

Idag var det även dags för invigningsceremonin i Tartus Universitetsmuséeum. En tillställning med en del tal från prominenta gäster från staden, landets styrande och FIPSed’s general assembly. Varje nation fick gå fram på ”scen” där nationalsången spelades och applåder inhöstades. Störst och högst applåder fick Ukraina av förklarliga skäl och det var många som efter sina nationalsånger ropade ut: Слава Україні (Slava Ukrayini - Ära till Ukraina). Efter lite mingel och snittar bar det av till hotellet för en matbit på Burger King för några av oss och vår indiska favoritrestaurang i köpcentret för några andra. Dagen avslutades med sållning av larver och vapenvård.

Fredag 24 februari
Sista träningsdagen med officiell fotografering av lagen vid sjön. Freddan, Tompa och Pavel vilade sig i form idag så både Marino och Johan fiskade under dagen. Fisket var som de tidigare dagarna blandat och inte på något sätt entydigt.

På sena eftermiddagen hölls det första captains meeting där det som vanligt diskuterades regler, regeltolkningar och detaljer. Lottdragning av landslagens ordning i den kommande rutlottningen gjordes och Johan Kindlundh drog en etta för Sverige så vi har i alla fall vunnit en ”tävling” detta år.  Samtliga fiskare lottades också till grupper och för våra killar föll lotterna enligt följande: Pavel grupp 1, Freddan grupp 2, Johan Axelsson grupp 3, Tompa grupp 4 och Daniel grupp 5. Imorgon klockan 07:00 skall lottas till en respektive ruta. 

Efteråt samlades vi för genomgång av det som sades på captains meeting och diskussioner om var man ska satsa på att börja fiska i respektive ruta imorgon. Vi diskuterade även om tävlingen skall livesändas och laget röstade att det inte skall filmas något och sändas live. Invägningen kommer starta ca 15:00 som däremot kommer sändas live.

Lördag 25 februari
Första tävlingsdagen startade med snabbfrukost klockan 7 samtidigt som rutlottningen av grupperna gjordes. Lotten föll enligt följande för Team Sweden Ice:

Ruta A – Pavel Chaloupka
Ruta B – Fredrik Samuelsson
Ruta C – Johan Axelsson
Ruta D – Thomas Axelsson
Ruta E – Daniel Ahlgren

Väl på plats vid Võrtsjärv delade vi upp mäsk och beten, som Kindlundh så exemplariskt förberett kvällen innan, och gjorde oss redo för årets första tävlingsdag i World Ice Fishing Championship. Vädret visade sig inte från sin bästa sida men det var inte katastrof med 2-3 minusgrader, nordostlig vind runt 3-4 sekundmeter och lätt snöfall. Utgång till rutorna och beteskontroll förlöpte utan anmärkning som förväntat. Vi som inte fiskade fördelade oss på rutorna där Johan K coachade Daniel och Tompa på D och E, Andreas hade hand om Freddan och Johan A på B och C medan Marino endast hade ruta A med Pavel då vi ansåg att den sektorn skulle bli den svåraste där startfältet skulle vara som mest utspritt.

Till en början blev det klungor i övre vänstra hörnet och strax höger om mitten på övre långsidan av ruta A men klart var att det var övre linan som gällde. Pavel fick sitt första hål i stort där vi ville ha det strax nedanför hörnet på övre vänstra hörnet där han hade litauern precis till vänster och mongolen uppe i hörnet. Ett snabbt hål och sedan iväg till vänster om mitten på övre långsidan för att slå och mäska två hål, därefter tillbaka för att slå ytterligare ett hål på kortsidan och mäska upp båda. Fisket började på långsidan för Pavel men ingen var hemma där så en förflyttning till kortsidan igen. Någon mört landade Pavel efter en kort stunds fiskande och även en liten braxen, men många missade hugg. Efter lite tips från coachen så satt fler fast på kroken. Fisket var generellt ganska segt i hela rutan med mestadels mört och snorgärs.

Några nationers fiskare började dock få lite fart på fisken och så även Pavel som växlade mellan sina fyra hål som vilken VM-veteran som helst. Det var inget nötningsfiske utan förflyttning så fort nappen avtog eller snorgärsarna blev för påträngande. Halvvägs in i tävlingen lämnade litauern sitt på bredvid Pavel varpå vi såg till att stjäla det. Detta skulle visa sig vara ett vinnande drag då vår egen lille tjeck plockade både mört och någon skimmer i hålet. Bara en stund senare kom Braxen med stort B vägandes 7-8 hg. Efter en kortare men hjärtinfarktsretande drillning där Pavel missade med huggkroken flera gånger och linan trasslade även in sig i huggkroken men till slut kom den upp. Nu kände coachen Marino att det här skulle bli riktigt bra med tanke på den mängd och storlek på mört som Pavel redan hade. Med ett lugn som bara en högstadielärare i matematik som undervisar en elev med dyskalkyli har, coachades Pavel sista timmen att fortsätta fylla upp konten. När slutsignalen gått och de tävlandes påsar lämnades till funktionärerna såg det ut som en topp-tre-placering för Pavel med lite tur men minst topp 5.

När vi återsamlats vid Daniels stubbfräsbuss visade det sig att övriga inte alls lyckats i sina rutor. Samtliga tippade sig själva som sist eller näst sist vilket också skulle stämma på invägningen. Pavel däremot klockade in som tvåa i rutan och åtta totalt individuellt, en fantastiskt bra prestation av VM-rookien. Norge hade å andra sidan en grym dag och är totalt på fjärde plats med 24 poäng efter Lettland på otroligt låga 10 poäng, Ukraina på 15 poäng och Litauen på 16 poäng. Team Sweden Ice ligger efter första tävlingsdagen på en tionde plats av elva deltagande nationer i mästerskapet.

Efter captains meeting, där det konstaterades att Tompa fick gult kort då han borrat 4,65 meter från en motståndare, käkade vi middag och höll därefter lagmöte. Då Freddan var den som fiskat sämst procentuellt sett (0,3 procentenheter) i förhållande till Daniel som också var sist i sin ruta, gick Andreas in istället. Bara någon timme senare var Freddan tillbaka i laget då Daniel meddelat att han fått magsjuka.

Söndag 26 februari
Söndagen startade lika illa som lördagen slutade med att Tompa, via vår Messengergrupp, meddelade att även han åkt på magsjuka. Eftersom Johan Kindlundh hade med hela sin utrustning och Marino bara en liten skrylla med halva uppsättningen spön så fick Johan hoppa in istället för vår olycksalige lagkamrat. På en dryg kvart fick han kolla upp sina grejer och göra dem tävlingsklara, vilket givetvis är alldeles för kort tid för att det ska bli riktigt bra. Detta innebar också att laget endast hade en coach i Marino Sanvincenti, som efter en kort överläggning i laget skulle fokusera på att coacha Pavel som med sin andraplats från lördagen hade chans på en bra framskjuten placering individuellt. Som om det inte var nog med två magsjuka i laget så flaggade Johan Axelsson att han hade ont i halsen, hosta och feber så lagmässigt såg det ganska dystert ut. Även denna morgon fick vi rutlottningen till frukost klockan sju och den såg ut enligt följande:

Ruta A – Johan Kindlundh
Ruta B – Fredrik Samuelsson
Ruta C – Pavel Chaloupka
Ruta D – Johan Axelsson
Ruta E – Andreas Wetterhall

På plats besannades tyvärr våra värsta farhågor gällande vädret med 5-6 minusgrader, runt 10 sekundmeters vindar och snöfall. Det skulle bli en kall tävling för samtliga, kanske med undantag för mongolerna som nog tyckte att detta mer liknade normalt vårväder. Planen för Pavel i ruta C var att få plats nära det övre vänstra hörnet i första hand. När rusningen runt rutan efter beteskontrollen var över stod Pavel på första pinnen till vänster om hörnet med rumänen Gabriel Neamtu i hörnet och letten till vänster om sig. Några minuter innan första signalen valde Gabriel att flytta varpå Pavel fick hörnet helt gratis och kunde ta sitt första hål 4,5 m diagonalt in från hörnet. Andra området vi siktat in oss på var nedre vänstra hörnet som vi också fick helt gratis. Redan efter tre borrade hål började Pavel dock klaga på att han var helt slut och kände sig svimfärdig. Tankarna rusade då runt i huvudet på Marino om huruvida han alls skulle klara av att fiska de tre timmarna som tävlingen skulle vara. Ytterligare ett hål senare började mäskningen med ryggen mot hela resten av rutan. Som tur var uppmärksammade coachen att norske Ivar Borthen kom farandes för spärra minst ett av Pavels hål men med ett mer eller mindre graciös kast-hopp-dyk sattes flaggan vid ”diagonalhålet” och spärrade på så sätt norskens intentioner.

Tillbaka upp i övre hörnet för att borra ytterligare två hål så vi även där fick en triangel men redan efter ett hål var Pavel helt färdig. Marino peppade dock på att det sista hålet blev borrat även det. Mäskning och sedan ner till nedre hörnet för att mäska klart de hål som inte blev klara när vi blev abrupt avbrutna av vår grannlandsman. Nu skulle fisket börja och det uppe i övre hörnet. Då vi inte fick någon kontakt alls i något av de tre hålen testades det nedre hörnet efter en stund och Pavel plockade upp en mört som tredje man att spräcka nolla i rutan. Vi fortsatte att jobba fram och tillbaka mellan hålen samtidigt som Marino höll koll på motståndarna som alla satt längs den övre linan. Polacken Robert Florzak tog sig dock efter halvtimmen gången ner mot den nedre långsidan och hamnade snabbt på braxen vilket gjorde att större delen av startfältet snabbt flockades i klunga. Då alla utom de nordiska länderna fiskar med balalaikaspön satt samtliga ungefär fem meter från kanten vilket möjliggjorde för Pavel att tränga sig in där om vi gemensamt beslutade att göra så.

Rapporter kom till Marino att polacken fick bra med braxen och att det var draghål för honom. Vid närmare koll så visade det sig att han förvisso fick fisk men att storleken på fisken inte var så som ryktet förtäljde och inte heller nappfrekvensen. Dock var han klart i ledningen, och skulle så förbli visade det sig senare på invägningen. Vi stretade dock på i våra sex hål i hörnen med mörtar, en braxen och några snorgärsar. Med halva tiden kvar började ett av hålen generera en hel del mört och Pavel drog upp ett tiotal på kort tid, men precis som hela tävlingen så klingade detta race ut. Fortsatta förflyttningar och en bränd storbraxen senare satte sig Pavel i sitt braxenhål vid övre hörnet och där hade björknorna börjat nappa. Under sista 45 minutrarna dubblade Pavel sin vikt och det kändes ganska bra då vi hade mycket högre napp- och fångsfrekvens än övriga fältet. När slutsignalen ljöd var Pavel helt stelfrusen om fingrarna men ganska nöjd med sin insats.

När domarna samlade in fångsterna så började ett hopp om en framskjuten placering gry hos coach Marino. Alla som fiskar vet ju att det är svårt att jämföra fångstpåsar men känslan som infann sig var att det var polen, ukraina och estland som hade större påsar än vi när väl Pavels påse som sista påse stoppades ner i tunnan. På väg in diskuterade vi dagen och Marino sa att en topp-fem-placering var inte helt omöjlig.

När invägningen sedan var igång hade Johan K jobbat på bra med nästan tre kilo fisk vilket räckte till en åttondeplats. Freddan hade också en skaplig påse med nästa 2,7 kg och även han en åttondeplats. Nu väcktes ytterligare ett hopp om att klättra som lag i tabellen då vi visste att Johan A fiskat grymt bra i ruta D och givetvis då även Pavel i ruta C. Andreas i ruta E däremot lyckades bara skrapa ihop 978 gram vilket bara räckte till en tiondeplats. Men åter till Pavel som ju hade chans på en riktigt bra totalplacering, vilket han också fick med drygt 2,4 kg som gav en fjärdeplats. Absolut bäst idag var dock Johan A som med nästan 4,3 kg tog hem rutsegern vilket, med tanke på hans mående de senaste dagarna och nätterna, var en grym bedrift. Han satt i stort sett stilla i samma hål hela tävlingen upp i sitt övre hörn medan samtliga motståndare satt längs den nedre långsidan.

Efter lördagens fadäs med 43 poäng och en tiondeplats gav söndagens sjätteplats och 31 poäng en total niondeplats, en poäng före USA och 21 poäng före Rumänien. Ukraina tog dock sitt sjätte av nitton möjliga VM-guld! Silvermedaljerna togs hem av regerande och försvarande mästarna Litauen och bronset gick till Lettland. Våra grannar i väst, Norge, tog sin bästa placering någonsin på ett isfiske-VM med en fjärdeplats bara fem poäng efter Lettland. Individuellt gick både guld och brons till Ukraina genom Oleksii Zaiko, med två rutvisnter, och Ihor Novhorodskyi, silvret fiskades hem av Andris Jerums från Lettland.

Trots en mindre bra lördag fiskade vi upp oss under söndagen även om oddsen och de yttre förutsättningarna med sjukdomar verkligen grinade oss illa i ansiktet. Vi tackar för alla glada tillrop och pepp via sociala medier. Ett tack också till det estniska sporfiskeförbundet med Ivo Sööt i spetsen samt alla deltagare från nationer runt om i världen. Nästa år väntar ett nytt och om möjligt ännu mer spännande äventyr då VM avgörs i Mongoliet.

Kategorier: Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv