Återställning av Risvedens våtmarker

I filmklippet ser du Sportfiskarnas Daniel Wendesten, Linnéa Jägrud, och Niclas Nyström anlägga en dikespropp i en av Risvedens våtmarker. Foto: Mathias Arnham.

Risveden, tre mil nordost om Göteborg breder ut sig över hela 20 000 hektar och är således Västsveriges största skogsområde. Här finns en mängd viktiga våtmarker som genom människans framfart fallerat. Nu ingår Sportfiskarna i ett projekt vars syfte är att återställa en del av dem. Men varför är våtmarkerna så viktiga och hur sker arbetet kring återställningen?

Människan har i sin framfart och iver i att effektivisera och modernisera samhället misshandlat våra svenska våtmarker till den grad att hela 25 procent av dem utrotats. Naturingreppen har skett i form av sjösänkning, rätning, vattenreglering, invallning, vägdragning eller genom utdikning. Just utdikningen är det allra vanligaste problemet och är orsaken till att ungefär hälften av våra våtmarker försvunnit, så även i natursköna Risveden.

vatmark_risveden_800...
Johannes Johansson tar ner ett antal träd och sågar upp dem i 1,5 meter långa delar. Foto: Mathias Arnham.

Varför är våra våtmarker så viktiga?
I Risvedens skogsområde finns förutom gamla skogar, sjöar och berg även 1045 våtmarker varpå många lider av uttorkning. Det är just här i anslutning till de uttorkade våtmarkerna Sportfiskarna kommer in bilden.

vatmark_risveden_800...
Mellan stockarna placeras lager av torv. Slutligen har vi åstadkommit en solid propp som håller i många år. Foto: Mathias Arnham

Men varför ägnar vi så pass mycket energi och mantimmar på att arbeta med våtmarker och vad gör de egentligen för nytta? Om våtmarkerna försvinner så blir det konsekvenser för hela ekosystemet. Djur- och insektsliv, växter och andra organismer lever i och av den speciella livsmiljön som våtmarkerna erbjuder. Våtmarkerna magasinerar vatten vilket jämnar ut vattentillgångarna och minskar risken för både torka och översvämningar. Våtmarkerna motverkar spridningen av skogsbränder då de fungerar som brandbarriärer under årets varmare årstider. Våtmarkerna fungerar även som ett biologiskt filter och binder förutom tungmetaller, växtskyddsmedel även kväve och fosfor, som i för höga koncentrationer kan leda till övergödning. 

vatmark_risveden_800...
I det här perspektivet ser du enkelt utdikningen. Uppströms, näst intill spikrak. När diket proppas igen fylls den omgivande marken åter med vatten. Foto: Mathias Arnham.

En annan viktig egenskap som våtmarkerna har är att de binder kol som ackumulerats under tusentals år. Så länge torven är våt och inte utsätts för syre så förvaras kolen i marken utan att påverka växthuseffekten. Men så fort torven bryts ner bildas ofantliga mängder växthusgaser. Utsläppen från svenska utdikade våtmarker är nästan lika stora som utsläppen från vägtrafiken.

vatmark_risveden_800...
En ny propp anläggs. Snart har ett av Risvedens våtmarksområden återställts. Foto: Mathias Arnham.

Dikesproppning - enkel metod som ger snabb effekt
Flera av Risvedens våtmarker lider som många andra av utdikning vilket tydligt syns i helikopterperspektiv. Raka, grävda kanaler leder vattnet förbi våtmarkshabitaten vars funktion går förlorad. En effektiv arbetsmetod är att plugga igen diket så att flödet dämpas och vattnet åter kan sugas upp av torvmassorna. Det bästa är att påbörja igenläggningen av diket högt upp i avrinningsområdet. Då bromsas hastigheten på vattnet vilket medför att våtmarksområdena har möjlighet att dra åt sig vattnet igen. Dessutom får diken och uträtade vattendrag en meandrande skepnad vilket lugnar ner vattenflödet ytterligare.
vatmark_risveden_800...
Våtmarksåterställning är inget för dig som inte gillar att bli smutsig om händerna. Foto: Mathias Arnham.

Igenläggning av diken verkställs både för hand och med maskin. I Risvedenprojektet arbetar Sportfiskarna just nu med så kallade manuella proppar som tillverkas genom handkraft. Träd fälls och kapas till cirka 1,5 meter långa kvistfria stockar i olika dimensioner. Stockarna placeras i dikets riktning och varvas med torv. Slutresultatet ger en verkningsfull, naturlig dikespropp som varar i många år framöver. Resultatet är omedelbart och så fort proppen verkställs återbevattnas våtmarken och problematiken som nämns här ovan elimineras. Enkelt och mycket effektivt. 

vatmark_risveden_800...
Långa dagar i skogen överlevs enklare om solen kikar fram. Vill du veta mer om Risvedens våtmarker så ta en titt i rapporten här nedan. Foto: Mathias Arnham.

Läs mer i rapporten Våtmarker i Risveden.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Region Väst, Region | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv