Mystisk stör i Jämtland – hjälp till att leta fler fynd!

nyHär är den gamla stören i Östersund som väcker frågor? Foto: Anders Lundin

Kan den mytomspunna stören komma tillbaka på bred front i Sverige? Det är åtminstone förhoppningen som Sportfiskarna har.


Sportfiskarna och vår projektledare Linnéa Jägrud har inlett processen med att försöka återetablera stören i Sverige, med start i Göta Älv där det finns bevis på att den atlantiska stören reproducerade sig innan den utrotades. Lär mer om detta här!

Stören är en drakliknande fisk som kan bli 5–6 meter lång och väga mer än 500 kilo, och just Atlantstör har överlevt som art i Kanada, och odlas nu upp i Tyskland. Stören fanns även i Norrland, och Sportfiskarna efterlyser nu fynd av stören, och i synnerhet välbevarade yngel och andra bevis på att den reproducerade sig i älvarna.

Det ska exempelvis ha fångats en stör i Indalsälven 1925 vid Indal, som var 1,5 meter lång. På Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund har det nu gjorts ett fynd som väckt stort intresse och skapat många frågor.

Det var fiskeintresserade politikern Joel Nordkvist som tillsammans med intendenten Johan C Jonsson upptäckte att det fanns en uppstoppad stör i gömmorna, hela 185 centimeter lång.

Sportfiskarnas expert Linnea Jägrud kallar detta för ett ”wow-fynd”, men tyvärr visade det sig finnas väldigt lite dokumentation om fisken. Inget om var eller när den fångades, eller hur den hamnade på skolan.

sAnders Lundin på Sportfiskarna tillsammans med politikern Joel Nordkvist och intendenten Johan C Jonsson. Alla tycker det vore fantastiskt om stören kunde återetablera sig i Indalsälven någon gång i framtiden. Foto: Sportfiskarna.


Eventuellt har den funnits i skolans ägo ända sedan slutet av 1800-talet, men både dokumenten och den ursprungliga monteringsplattan är borta. Joel Nordkvist och Johan C Jonsson kommer att fortsätta detektivarbetet kring stören, och vi återkommer självklart med rapport om dimmorna kring den mystiska stören skingras.

Men vi kan alltså konstatera att stören fanns i Indalsälven innan vattenkraftsutbyggnaden. Tänk om den kunde komma tillbaka tillsammans med ål, lax och annan vandringsfisk – vilken gåva till eftervärlden.

– Ja det vore verkligen häftigt. Och tänk att vi skulle ha en sådan här klenod i Östersund, säger en entusiastisk Joel Nordkvist.

Som sagt, meddela gärna Sportfiskarna om ni dyker på fynd av stör i både Norrland och övriga Sverige.
Mail: linnea.jagrud@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv