Fisken i Tanums kommun ska få det bättre

jonte_kartering
Hela sex mil vattendrag i Tanums kommun ska biotopkarteras för att arter som öring, lax och ål ska få det bättre. Foto: Sportfiskarna.

Sportfiskarna har påbörjat arbetet med att biotopkartera sex mil vattendrag i Tanums kommun i norra Bohuslän. Syftet är att förbättra livsmiljöer för arter som öring, lax och ål.

Karteringsarbetet som sammanlagt kommer ta tre år har påbörjats och merparten vattendragen som ska inventeras är små bäckar, som antingen mynnar direkt i havet eller i större vattendrag. När uppdraget 2024 är slutfört så har hela sex mil vatten utvärderats. Jonathan Bark Lott på Sportfiskarna utvecklar:

– Utöver biotopkartering ska även elfiske genomföras i vattendragen. Detta för att se vilka arter som finns och hur långt upp havsvandrande fisk tar sig. Målet med projektet är att ta fram åtgärdsförslag som gynnar arter som öring, lax och ål. 

Förutom biotopkarteringen kommer det fokuseras på att återställa hydrologin i vattensystemen. Våtmarker kommer inventeras och förslag kommer tas fram på hur man kan förbättra den vattenhållande förmågan i landskapet. 

– Förhoppningsvis kan vi återställa utdikade våtmarker utan påverkan på ekonomiska värden men med stor nytta för miljön, avslutar Jonathan.

Projektet är statligt finansierat genom Havs- och vattenmiljöanslaget (LOVA-medel) och drivs tillsammans med den lokalt ideella föreningen Öringsakademien

Kategorier: Miljö, Region, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv