Asylsökande på lyckosamt Sundetfiske

integrationsfiske
Alexey från Ukraina med en doublé på gråsej och sill. Foto: Sportfiskarna

Sportfiskarna tar varje år ut över 1000 asylsökande för att visa vilka fiskemöjligheter Sverige har att erbjuda. Under helgen som gick fick en brokig skara sportfiskeintresserade testa på ”Sundet”. En lyckosam fisketur minst sagt.

Sedan flyktingkrisen 2015 har Sportfiskarna kontinuerligt tagit med asylsökande ut på vattnet. Dels för att lära ut fiskeregler, dels för att visa vilka fiskemöjligheter vi har i Sverige. Under lördagen den 3 december var Sportfiskarnas ungdomsansvariga Hans Lindqwist och Tove Rosenberg ute på havet i Öresund tillsammans med femton asylsökande för att prova fiskelyckan.

Under den här fisketuren var det killar och tjejer från Ukraina, Turkmenistan, Iran, Irak och Afghanistan som trotsade den bitande kylan för komma ut en stund på havet mellan Danmark och Sverige. För kompisarna Alexey och Andrew från Ukraina var det första gången på havet i Sverige, för Andrew var det första gången någonsin i en båt på havet. Det blev en häftig upplevelse med enormt mycket fisk: sill, makrill, vitling och gråsej dominerade fångsterna. Samtliga deltagare fick med sig minst en stor påse fisk hem. Plötsligt ropas det: 

- Seal, seal, då en stor säl dyker upp precis bredvid båten. De flesta pausar fisket för att titta tillbaka på det nyfikna och exotiska djuret. 

Under dagsturen fångades stor fin ”julesill” över 200 gram. Största makrillen på båten tog Andrew, en fisk strax under kilot. Andrew som varvar svenska med engelska uttrycker:

– I caught a really big fish. Makrill. Mycket bra, säger Andrew och ler brett. 

– Det känns i hjärtat för oss som arbetar med asylsökande att kunna introducera dem för en meningsfull fritidssysselsättning. Många bär på betungande livshistorier och då kan en dag som denna lätta upp lite, summerar Hans Lindqwist.

Sportfiskarna tackar Svenskt Friluftsliv för finansieringen av integrationsfisket. 

Kategorier: Region, Region Väst, Nyheter förstasidan, Fiske i Göteborg, Fiske i Malmö, Region Syd | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv