VM i Feederfiske avgjort i Belgien

VM-lag-feeder-2022-8...Foto: Sportfiskarna Tävling /Stående ifrån vänster, kapten Håkan Huselius, Toby Hallström, Roger Bengtsson, Jonas Jansson, 2:e kapten Jörgen Svensson. Sittande ifrån vänster, Reserv Fredrik Johansson, Peter Ohlsson, Niclas Karlsson.

VM-tävlingen avgjordes 8–9 oktober i en riktigt stor sjö, Maasplas Geistingensom, som även har förbindelse med floden Maas.

Så fisktillgången är lite olika berodde på årstiden. Arter som vi fångade under träningsveckan och tävlingen var mört, abborre, asp, braxen och någon typ av smörbult.

Internationellt mete är en extrem stor sport i stora delar av Europa. Tror inte så många av er läsare verkligen har förstått det. I många länder räknas det som en sport, det är en del av deras lands motsvarighet till Riksidrottsförbundet (RF) som vi har i Sverige. Det är direktsändningar i TV, det diskuteras i morgonsoffor osv. Många lever som proffs i dessa länder som vilken idrottsman som helst, och är verkligen stjärnor i dessa länder. Men i Sverige är det få som känner till det och få som utövar det. Jag brukar jämföra det med att det är som att Sverige skulle skicka ett korplag i fotboll till fotbolls VM. Så små är vi i Sverige i denna gren jämfört med resten av världen. Och då är det ändå extremt duktiga fiskare ifrån Sverige som åker varje år.

Laget anlände en vecka innan tävlingshelgen för att träna dom fem officiella träningsdagarna. Under tävlingen fiskar man på fem olika sektioner och laget tränade en dag på varje sektion. Under träningen gäller det att testa vad som fungerar och vad som inte fungerar. Inte alltid det roligaste fisket utan det handlar mycket om att hitta rätt. Vilket mäsk fungerar, vilket bete fungerar, vilket djup skall man fiska på, vilken distans, vilken fiskart ger mest vikt osv. 

När väl tävlingarna började tyckte vi att vi hade en bra taktik, en mäskblanding bestående av Sensas 3000 Etang och Gros Gardon, mycket caster, inte så mycket mask som hemma i Sverige. Vi visste att sektionerna är lite ojämna, men det gällde att göra så bra som möjligt av den plats vi blev lottade till. Niclas Karlsson gjorde en grymt bra tävling och slutade på en meriterande andra plats efter första dagen på A-sektionen. Även Roger fick till det bra och fick en nionde plats på D-sektionen. Det var tuffare för dom övriga som fick platssiffrorna 19, 21 och 21. Men vi efter dag 1 låg laget ändå på en fin 16:e plats av 23 lag vilket vi var nöjda med.

Målet var såklart att försöka förbättra vår 16:e plats dag två. Så alla var spända inför lottningen. Framför allt hoppades vi på att Niclas skulle få en ärlig chans att fiska till sig en bra placering individuellt. Han fick en tuff lottning så vi förstod det skulle bli tuff. Men vi försökte backa honom på bästa sätt. Tyvärr blev dagen tuff, men Niclas blev ändå bästa svensk i totalen då han slutade på plats 60. Jonas var bäst andra dagen och slutade på plats 15 på C-sektionen, övriga hade placeringen var 18, 20, 21 och 22. Så laget slutade till sist på en ganska normal placering enligt svenska mått: 22:a plats.

Vi lärde oss extremt mycket och vet vad vi behöver träna på om vi skall ha en chans att förbättra oss på kommande mästerskap. Så vi ser alla fram emot framtiden.

Kategorier: Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv