Rusning till betesbygge – var på hugget nästa gång!

bettetNils Renström fick lära sig att gjuta jiggar när Sportfiskarna arrangerade betesbygge. Foto: Tobias Hellman


Det kommer en generation entusiastiska sportfiskare nu – som dessutom är kreativa. Det blev närmast rusning till Sportfiskarnas betesbyggardagar i Norrbotten.


Sportfisket har blivit mer kommersiellt, på både gott och ont. Det kan kosta många slantar att fylla betesasken, med det som man tror att fisken kommer att hugga på.
Ett sätt att både spara pengar och miljö är att tillverka sina egna beten, med bonusen att det kan vara riktigt roligt.
När Sportfiskarna arrangerade betesbygge för barn i Luleå och Piteå så var det ett stort intresse från allmänheten. Faktiskt så stort att alla inte fick plats.
– Under detta höstlov var intresset så pass stort att jag tyvärr var tvungen att säga nej till ett gäng sällskap, berättar Sportfiskarnas kursledare Tobias Hellman.

beteJessica Nilsson och John Nilsson visar stolt upp sina kreationer. Foto: Tobias Hellman

Totalt deltog 34 barn under de fyra dagar som betesbygget pågick, och Tobias konstaterade glatt att det även kom ett par tjejer till aktiviteten. Det gillas och ska uppmuntras!
Just denna gång var det gjutning av jiggar som stod på schemat, vilket kan vara lite utmanande. Tobias ger ett exempel:
– Det kan vara klurigt att få till en bra laminering ifall man vill ha jiggen i två färger. Det är viktigt att färgerna är någorlunda lika varma, men att det undre lagret behöver sätta sig innan man häller i lager nummer två. Blir jiggen för kall är risken att den inte håller ihop i färgerna. Nästa gång siktar vi på en egengjord master, så barnen kan ta nästa steg i att bli duktiga inom betesbygge.

Tobias ger också ett hoppfullt besked till de som inte fick plats denna gång. Sportfiskarna planerar nämligen att hålla fler kurser i betesbyggande efter jul.

– Dock beror allt på finansiering, eftersom materialet kostar en del pengar. Men håll utkik på Facebook och mailen, så meddelar vi där om det blir av, hälsar en nöjd Tobias Hellman.

Kategorier: Ungdom, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv