Regeringen presenterad: Han blir Sveriges nye ”fiskeminister”

 

FiskeFoto: Nye landsbygdsministern Peter Kullgren. Foto: Pressbild/Kristdemokraterna

Socialdemokraten Anna-Caren Sätherberg från Åre fick en kort men händelserik period som minister med ansvar för fiskefrågor. Nu ersätts hon på posten av kristdemokraten Peter Kullgren.


Statsministern Ulf Kristersson presenterade under tisdagens regeringsförklaring vilka som blir statsråd/ministrar. Extra intressant ur sportfiskets perspektiv är vilka som får ansvar för vattenmiljöfrågorna och fiskefrågorna, alltså miljöministern och landsbygdsministern.

Svaret är följande:

Ny landsbygdsminister, där ansvaret för fiskefrågor traditionellt ingår, blir kristdemokraten Peter Kullgren från Värmland. Han har varit partisekreterare för Kristdemokraterna sedan 2018. Det bör nämnas i sammanhanget att Kristdemokraterna tidigare lagt ett förslag om att lägga ned Havs- och vattenmyndigheten, men Ulf Kristersson sa förra veckan att inget sådant hade formulerats under regeringsbildningen.

Ny klimat- och miljöminister blir Romina Pourmokhtari. Hon är riksdagsledamot för Liberalerna och även ordförande för Liberala ungdomsförbundet. Hon har även varit ledamot i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott. En stor förändring som presenterades är att Miljödepartementet läggs ned i nuvarande form, och att Romina Pourmokhtari i stället blir statsråd i klimat- och näringslivsdepartementet, med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) som chef.

För övrigt upprepade statsminister Ulf Kristersson beskedet att omprövningen av vattenkraften ska pausas, och att strömmande vatten och fiskvandringsvägar ska återskapas med hänsyn till elproduktionen. Sportfiskarna återkommer när fler detaljer blir kända kring det, eftersom formuleringarna kan tolkas på flera olika sätt. Förbundet konstaterar dock att det är ett allvarligt beslut att överhuvudtaget pausa miljöprövningarna, inte minst med tanke på att flera vilda bestånd av fisk är hotade, exempelvis den europeiska ålen, men även specifika bestånd av lax, öring och röding.

Sportfiskarna hoppas ändå att Liberalernas tidigare hållning, att skapa fria vandringsvägar för fisk från fjäll till kust, får genomslag tack vare utnämnandet av Romina Pormoukhtari som klimat- och miljöminister.

Något som däremot måste ses som en seger ur Sportfiskarnas perspektiv är beskedet om industrifisket. Ulf Kristersson påtalade i regeringsförklaringen att "särskilda insatser görs för att motverka övergödning av Östersjön och för att flytta ut gränsen för storskaligt trålfiske". Vi återkommer även kring det när det finns mer detaljer.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv