Elevernas undran: Får man titta om det finns pärlor i musslan?

norr3Foto: Tobias Hellman / Eleverna från årskurs 6 på Ringelskolan i Arvidsjaur studerar sina fynd.

Arbetar du inom skolan i Norrbotten och vill hänga med på en våt, rolig och lärorik turné? Då är Skolbäcken något för dig!

Skolbäcken är ett mycket uppskattat koncept, där Sportfiskarna tar barnen ut till små vattendrag i närheten av skolan och låter dem stifta bekantskap med småkryp och annat vattenliv. I Norrbotten, där Skolbäcken anordnas inom EU-projektet LIFE Revives, har Sportfiskarna haft ett särskilt fokus på flodpärlmusslan denna säsong – och våra medarbetare har rört sig över enorma områden i projektet. Huvudområde för LIFE Revives är Åbyälven, Byske, Piteå och Råneälvens Natura 2000-områden med respektive avrinningsområde.

– Vi har haft skolor från Gunnarsbyn, Arvidsjaur, Gällivare, Överkalix, Boden och Luleå med oss på detta, berättar Tobias Hellman på Sportfiskarnas Luleåkontor.

Både elever och lärare brukar strössla beröm över Skolbäcken, där det både skapas ett intresse för vattenlivet och väcks ett ansvar för detsamma.

Tobias berättar om den vanligaste frågan han brukar få av eleverna:

– Den absolut vanligaste frågan är: Kan man få plocka upp och kolla om musslorna har pärlor i sig? Detta är som sagt något som levt med i generationer, där pärlfisket var väldigt populärt i mitten av 1900-talet, men i dag vet vi bättre än så och om vi vill fortsätta ha kvar arten i vattnet så behöver vi prioritera och skapa möjligheter för att dessa musslor ska överleva även oss människor, liksom de överlevde dinosaurierna.

Sedan 1994 är pärlfisket helt förbjudet i hela landet, bör det alltså klargöras.

norr2Sportfiskarnas Tobias Hellman förklarar hur vattnets ekosystem fungerar.

Snart är hur som helst barmarkssäsongen över i landets nordligaste delar, och det börjar därmed bli dags att runda av Skolbäcken för denna gång. Med anledning av detta så går Tobias Hellman ut med en påminnelse till skolor i Norrbotten – nämligen att skriva upp sig på väntelistan.
– Vill man vara med på detta framöver, alltså en kostnadsfri pedagogisk dag ute vid bäcken, så kan man kontakta oss. Enklast är att maila mig på tobias.hellman@sportfiskarna.se eller ringa på 079-1042420.

Kort sagt – tipsa dina vänner eller kollegor inom skolan om detta!

Norr1Foto: Tobias Hellman / En flodpärlmussla – som man inte får leta efter pärlor i. 

 

Kategorier: Ungdom, Region Norr, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv