Storslaget sportfiskerekord av storfiskare

st-kungsfisk1-2022-k...Foto: Storfiskregistret / En närmast overkligt vacker och stor fisk som slår det tidigare rekordet med mer än 10 kilo.

Under en målmedveten fiskesatsning på Skagerraks djupa partier fångade välkände storfiskaren Leif Krause den 15 augusti en alldeles fabulös fisk. På 570 meters djup nappade nämligen en större kungsfisk som överträffar det tidigare svenska rekordet med mer än 10 kilo. 

Större kungsfisk (Sebastes norvegicus) är en djuphavsfisk, som återfinns ända ner till cirka 1 000 meters djup. Den kallas ofta ”uer” efter sitt norska artnamn och tillhör drakhuvudsfiskarna, vilket kanske är ett lämpligt familjenamn för en art med så speciellt utseende. Med sin starka färg i lysande orange, de stora ögonen och den stadiga ryggfenan har fisken ett mycket speciellt yttre. 
Större kungsfisk tillhör inte de vanliga fångsterna, ens för vana och skickliga havsfiskeexperter. Sportfiskarnas storfiskregister hade tills i somras endast registrerat fyra exemplar av arten, samtliga fångade på 2000-talet. En av dessa fångster tillhör också Leif Krause, en av Sveriges i särklass mest tongivande storfiskare i kategorin specimenjägare, eller artsamlare. 

Eufori på djupet
Den 15 augusti hade Leif, tillsammans med havsfiskeesset Håkan Wing, gett sig ut på Skagerrak. Över ett djup på 570 meter sänkte de ner sina makrillagnade tackel så att de förföriskt lockade djuphavsfiskarna, ett par meter ovan botten.
Så småningom krokade Leif något tungt och kampen med att veva upp en halv kilometer lina med fisk i änden kunde påbörjas. När en fullständig enorm och lysorange fisk halas över relingen är målet för expeditionen nått, med råge. Leif har fångat en mastodontisk större kungsfisk.

– Ja, det var länge sedan jag och fiskekompisen Håkan känt sådan euforisk glädje över fångade fiskar. Därför valde vi att kalla denna nyfunna fiskeplats långt ut på Skagerrak för ”Euforia”. Totalt har vi på två djuphavsturer fått sex skolästar, fler än 15 kolmular, många guldlaxar och lubbar, två vitrockor, en håkäring, tolv blålångor och så dessa två större kungsfiskar som tillsammans väger över 20 kilo. Kanske är det här min mest spektakulära fångst någonsin, säger en glad och nöjd Leif Krause.

st-kungsfisk3-2022-k...Foto: Storfiskregistret / Fisken var nästan lika tjock som lång: längd 87 centimeter och omkrets 79 centimeter.

Nära världsrekordstorlek
– Det tidigare svenska rekordet från 2017 var en större kungsfisk som vägde 1 568 gram. Leif Krauses 87 centimeter långa fisk hade en omkrets på 79 centimeter och vägde oerhörda 11 960 gram! Många trodde nog att fångster av denna kaliber hörde hemma långt ut på Nordsjön, eller åtminstone i norska farvatten. För tio år sedan fångades ett 12,14 kilo tungt exemplar från en oljeplattform, en fisk som då kallades världsrekord. I augusti i år fångade en tysk sportfiskare en 13,1 kilo tung fisk på norskt vatten – en fisk som ännu inte granskats klart. Så Leifs fisk är något alldeles extraordinärt, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Två superfiskar – ett rekord
Som om det inte räckte fick även Leifs båtkamrat Håkan en större kungsfisk på enorma 8 950 kilo. 
Fiskarna vägdes i land, med en våg som Leif fått testad i Sportfiskarnas laboratorium. Sportfiskarna är härmed glada att kunna gratulera Leif Krause till en mycket uppseendeväckande fångst och ett nytt svenskt sportfiskerekord. 

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971.
I dagsläget innehåller detta register över 39 000 stora fiskar av olika arter. Pressbilder på rekordfiskarna finner ni här.

Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på: nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Storfiskregistret, Fiske, Fiske i Göteborg, Pressrum, Fiskekort nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv