Livat vid vattnet – premiär för Skolbäcken i Gästrikland


SkolbackEleverna från Stigsunds skola hittade både insekter och fiskar under dagen vid Testeboån. Foto: Pär Dahlgren

Äntligen har Gästrikland också hakat på det populära tåget Skolbäcken, som rullar genom stora delar av Sverige.


Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund har expanderat sin verksamhet i Gästrikland/Hälsingland, genom att anställa Pär Dahlgren som är regionalt ungdomsansvarig på kontoret i Gävle.
Han fick sannerligen en lekande start.

Det handlar om konceptet Skolbäcken, där Sportfiskarna tar barnen ut till små vattendrag i närheten av skolan och låter dem stifta bekantskap med småkryp och annat vattenliv. Fem klasser från högstadiet på Stigslunds skola har nu hängt med ut till Testeboån. De har bland annat fått testa på biotopkartering, håvning och artbestämning av insekter.

– Vi har tillsammans genom lekar illustrerat hur ett ekosystem i ett vattendrag kan se ut och hur det fungerar. Vi har också pratat anrikning, fiske och fiskevård. De fick i slutet av besöket komma med förslag på fiskevårdsåtgärder. Vid nästa besök är planen att de ska få utföra någon av dem, berättar Pär.

Han framhåller att barnen kämpade på grymt bra, trots stundtals riktigt trist väder.

– Att håva insekter är tufft på hösten, men trots det har de verkligen uppskattat det momentet och varit väldigt nyfikna på att se vad de kan hitta.

SkolbackkMört och simpa blev några av fynden. Foto: Pär Dahlgren

Vilken är den vanligaste frågan som eleverna ställer?

– Svårt att säga, men trots att det har varit högstadieelever så är en vanlig fråga om insekterna bits. Sedan undrar de såklart vad det är de har hittat. Många har också undrat över hur de ska gå till väga för att få ett sådant jobb som jag har. Det har varit roligt att se att det faktiskt är många elever som fiskar på fritiden i någon utsträckning.

Under hösten kommer 20 skolklasser (förhoppningsvis några till) i Gävleborgs län få chansen att komma ut på Skolbäcken. Närmast på tur står klasser från Lillhagsskolan och Hedesunda skola.

Låter Skolbäcken intressant för er skola också?
Kontakta då närmaste regionkontor och ungdomsansvarige för Sportfiskarna.
I Gävleborgs län är det Pär Dahlgren. Mejl: par.dahlgren@sportfiskarna.se

Gå gärna in på vår hemsida Sportfiskarna.se, där du läser massor av nyheter kring våra projekt och annat spännande. Du kan också bli medlem för bara 35 kronor i månaden, och bland annat få tidningen Svenskt Fiske, förutom att du stöttar hundratals fiskevårdsinsatser.

Kategorier: Ungdom, Strömmande vatten, Region Norr, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv