BA Fiske - den ambulerande fiskeklubben för juniorer

BAfiske_low-2
Sportfiskaren Billy Affelin driver den juniorbaserade sportfiskeklubben BA Fiske. Foto: Mathias Arnham.

BA Fiske är sportfiskeklubben för boende i Göteborgs- och Hallandregionen. Klubben fokuserar på att rekrytera unga sportfiskare och har praktiskt fiske, främst i Gula kortets vatten som bas för verksamheten.

Billy Affelin är en hängiven budbärare av vår fantastiska sport. Billy är dessutom grundaren av den juniorbaserade sportfiskeklubben BA Fiske, som startade i maj förra året. En fiskeklubb sanktionerad av Sportfiskarna.

– Alla som gillar att fiska är välkommen att hänga med i klubben. Vi är ett fyrtiotal sportfiskare med tyngdpunkt på juniorer, som träffas och fiskar tillsammans. Under sommarhalvåret ses vi varje tisdag, men under de mörkare årstiderna blir det lite mer sällan. Nästa vecka blir sista tisdagsfisket – då kör vi en avslutande tävling i Mölnlycke, berättar Billy.

Solen ligger strax över Floda-vikens vattenlinje, i Gula kortet-sjön Sävelången. Det är tävling och ett trettiotal människor står i ett U runt Billy, som går igenom regelverket för kvällens aktivitet. Under de tre tävlingstimmarna är målsättningen att fånga så många centimeter abborre som möjligt. Varje fisk räknas. Juniorerna tävlar i en egen klass och alla får pris. Opretentiöst och avslappnat.

Ute på en brygga, i närheten av Drängseredsbadet, står familjen Oleander och testar lyckan. Far, dotter och son samsas om det lilla utrymmet. Alla tre är med i tävlingen. Det kanske är lite trångt men alla kan fortfarande få ut ett bete i hopp om att abborren hugger.

BAfiske_low-1
Familjen Oleander (David, Liv och Fredrik) från Göteborg fiskar och tävlar gärna i Gula kortets fiskevatten. Foto: Mathias Arnham.

– Vi brukar fiska i Gula kortet-sjöarna och den här sjön är en av favoriterna. Fast vi brukar fiska gädda. Vi testar även andra vatten som täcks av fiskekortet. Bland toppfiskarna hör en karp på 3,8 kilo och en schysst gädda från Mölndalsån. Vi har investerat i en liten gummibåt men det blir lite svårt att få plats då både sonen och jag är över 190 centimeter långa. Men det gör inget. Det är kul ändå, avslöjar Fredrik Oleander.

Vid tävlings slut är det redan mörkt. Ett och annat löv har tappat fästet och singlar ner mot mark och sjö. Höstens intåg avtecknas i den kallare luften. Billy presenterar vinnarna, som får gå fram och plocka ett pris i bagageutrymmet på bilen. Tävlingsdeltagarna klappar händerna. Inga ogina minspel, enbart sann fiskeglädje.

– Snart kommer vintern då kör vi pimpelfiske på isarna. Om det nu blir några, avslutar Billy och skrattar.

Har du en son eller dotter som gillar att fiska? Ta kontakt med SFK BA Fiske via deras Facebook-grupp.

Vill du veta mer om Gula kortets fiskevatten? Följ den HÄR länken.

Kategorier: Ungdom, Region, Region Väst | Taggar: BA Fiske, Gula kortet, Billy Affelin, Abborre |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv