Lillån – en liten öringvagga med stora möjligheter

LillånFoto: Anders Lundin / Elira Ernehed, boende i närheten av Lillån, är nyfiken på arbetet som projektledaren Andreas Karlberg och grävmaskinsföraren Per Karlsson utför. Fler och större öringar är förhoppningen.

Öringen är en överlevare – men även den behöver en hjälpande hand ibland. Eller snarare en skopa. Nu skapar Sportfiskarna bättre livsmiljöer i Lillån.

Många små vattendrag rensades hårt i samband med flottningen, där livsmiljöerna för både öring, harr och andra fiskar försämrades kraftigt.

Sportfiskarna har de senaste åren hjälpt till att utföra många biotopåtgärder i Långans vattensystem, med extra stort fokus på biflödet Nävran i Krokoms kommun, där vi bland annat skapat lekgropar och habitat för yngel och stationär fisk.

Högre upp i systemet rinner skogsbäcken Lillån, där Sportfiskarna glädjande nog påträffade öring under elfiske för några år sedan, trots att ån under långa sträckor är grund och rensad på naturliga variationer. Ån bedömdes så intressant att Sportfiskarna bestämde sig för att söka ett LOVA-bidrag, med syfte att få till en ännu mer livskraftig öringstam i Lillån, till gagn för både Nävran och det övriga vattensystemet. Det handlar helt enkelt om en värdefull öringvagga med stor potential.

– Vi fick skapligt med små öring på en lokal, men avsaknaden av gömslen, höljor och andra revir är tydlig på sträckorna där Lillån schaktats med maskin. Det vi gör nu är att skapa mer variation i ån, med hjälp av stenar och annat material som finns tillgängligt längs stränderna, berättar Sportfiskarnas projektledare Andreas Karlberg.

Öringen har alltså lyckats överleva i Lillån, och det kommer även rapporter om en del harr på djupare partier. Förhoppningen med biotopåtgärderna är att större öringar ska leta sig upp från Långan till Nävran, och så småningom även Lillån.

– Vi utför åtgärder på de sträckor där markägarna givit tillstånd, och förhoppningen är att alla ska se nyttan med insatserna, även om det kan dröja några år innan det märks i form av större och fler öringar, säger Andreas Karlberg.

Här kan ni läsa om Sportfiskarnas insatser i Nävran

 

 

Kategorier: Miljö, Strömmande vatten, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv