Benny Lindgren får Smedmanpriset 2022

benny-guldnal-800Foto: Bengt Olsson / Benny Lindgren var Svenskt Fiskes redaktör under åren 2004-2021 och har skrivit ett flertal böcker om sportfiske, bland annat "Sportfiskarna och livet under ytan" om förbundets historia.

Svenskt Fiskes tidigare redaktör Benny Lindgren har tilldelats Smedmanpriset för sin mångåriga gärning som redaktör, författare och folkbildare.

Smedmanpriset delas ut av anrika Dunkrokens Gille till minnet av författaren och konstnären Rolf Smedman.  Smedmanpriset 2022 tilldelas redaktör Benny Lindgren i Göteborg, bland annat som erkänsla för hans livsgärning i Sportfiskarnas förbundstidning, Svenskt Fiske. 

I juryns motivering heter det:
”Kunskapen om livet i och kring våra vatten och konsten att tillgodogöra sig dessa värden genom sportfiske är för många en del av grunderna i vardagens balans och harmoni. Upplevelserna i naturen sker bäst på plats men är även en stor del i fiskets gemenskap via tidskrifter, böcker och andra medier.

Benny Lindgren är en kunskapskälla och förebild för ett värdefullt intresse som han med vunnen erfarenhet från oräkneliga upplevelser av fisketurer och föreningslivet bland sportfiskare förmedlat i sitt redaktörs- och författarskap. Med en given position i Sportfiskarna, som främjare av sportfiskets värden, har han fördjupat intresset bland oräkneligt antal sportfiskare och banat vägen till fiskevattnen för många, inte minst ungdomar. Hans dokumentariska och kulturella insats genom boken ”Sportfiskarna och livet under ytan”, som utkom vid Sportfiskarnas 100-årsjubileum, har bestående värden med framtida betydelse. 

Benny Lindgren har i sina kommentarer och med sitt publicistiska ansvar ledsagat beslutfattare och politiker till nya insikter, klarheter och bärande värderingar med ökad förståelse för de omistliga tillgångar som sportfisket utgör i naturen och för människors naturupplevelser och rekreation. Insatsen är ett fundament i den svenska folkrörelsen .
  
Benny Lindgren är en god arvtagare och nyskapare inom Rolf Smedmans anda och människosyn.”

- Det är med stolthet och varm gratulation till Benny Lindgren som Dunkrokens Gille överlämnar 2022 års hedersdiplom till Rolf Smedmans minne, säger Helge Jonsson, Gillesmästare i Dunkrokens Gille.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Förening | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv