Ljus framtid för Bulsjöån och dess invånare

bulsjoan_spf-2

Sportfiskarna har arbetat med restaurering av Bulsjöån sedan 2014. Ån har börjat få tillbaka sin fulla karaktär, även om det är en bit kvar. Foto: Mathias Arnham.

Sportfiskarna har arbetat med fiske- och naturvård i Bulsjöån sedan 2014. Syftet har varit att stärka bestånden av öring och flodpärlmussla. Ett nedslag under försommaren visar på en ljus framtid för både vattnet och arterna som lever av det.

Idag är Bulsjöån nästan återställd till det den en gång var. Tack vare samverkan mellan Länsstyrelsen, Tranås Energi och Sportfiskarna rinner vattnet sina hela tjugo kilometer från Östra Lägern till Sommen. Vandringshinder har fått omlöp, strömsträckor har berikats med lekgrus och stenar vilket i sin tur skapat lek- och uppväxtområden. Vattnet är klart och livfullt. Bulsjöån har fått tillbaka sin karaktär med allt vad det innebär. Du som besöker ån möts nu av allt från lugna meandrande sträckor till storsteniga forsar, som attraherar både öring och sportfiskare.

bulsjoan_spf-3

Tranås Energi har gjort flera välfungerande fiskvägar sträckan Östra Lägern - Sommen. Här ser du omlöpet vid Olstorp. Foto: Mathias Arnham.

Mattias Larsson från Sportfiskarna har varit med i fiskevårdsarbetet och sett förvandlingen på nära håll. På uppdrag av Länsstyrelsen har Sportfiskarna bland annat årligen följt upp den starkt hotade flodpärlmusslans reproduktionsförmåga, likaså öringens status. Men även andra intressanta insatser har gjorts för den storväxta Sommenöringen.

– Sportfiskarna har i egna projekt som medfinansierats av Tranås energi och Sommens FVO även arbetat med odling och stödutsättning av Sommenöring. Syftet var att påskynda återetableringen av öringen i Bulsjöån, nu när nästan alla vandringshinder är åtgärdade. Ännu är det för tidigt att se effekter av insatserna men vi har stor tilltro till de åtgärder som gjorts, och ser en ljus framtid för Bulsjöåns fiskar, avslutar Mattias.

Kategorier: Region, Region Öst, Miljö, Strömmande vatten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv