Världen möts i Jämtland genom sportfisket 

fFoto: Carl-Fredrik Yri

Förväntan, spänning och fångstglädje. Sportfiske är sannerligen en företeelse som människor runt hela världen samlas kring.

Den rikskända Föreningen Hej Främling grundades i Jämtland för att skapa integration och inkludering av nyanlända, och det är en självklar aktör för Sportfiskarna att kroka arm med. Och det kommer att bli mycket av det goda – alltså fiske och umgänge.
Sportfiskarna har inom EU-projektet Rivers of LIFE uppdrag att genomföra 12 arrangemang under åren 2021–2025 som syftat till att nyanlända får en möjlighet till att komma ut och lära sig om fiske och friluftsliv i ordnade former.

– Fiske är en folkhälsofrämjande aktivitet som också främjar samvaro och möten med andra. I de fall vi kan samverka med lokalt föreningsliv kan de kontakter som uppstår bidra till fortsatt engagemang i föreningslivet, kunskapsutbyte och vänskap mellan de asylsökande och boende på orten, vilket främjar deras etablering, säger Carl-Fredrik Yri på Sportfiskarnas Regionkontor i Jämtland.
Deltagarna i aktiviteten får även insyn i svensk fiskelagstiftning och generella regler samt allemansrätten. 

Redan i vintras arrangerade Sportfiskarna i samverkan med Hej främling pimpelfiske på Revsundssjön i Bräcke. Det blev ett mycket lyckat arrangemang där familjer från olika delar av världen slöt upp för att fiska, fika och umgås runt en värmande eld. 
Under fredagen 10 juni var det dags att mötas igen för sommarfiske, även den här gången i Bräcke vid båthamnen. Revsundssjön är känt för sitt fina fiske efter både öring, abborre och harr.

Efter ett riktigt skyfall, som översvämmade Bräcke och gjorde så att folk inte vågade sig ut, sken så småningom solen fram och det kom några familjer från Syrien som var fiskesugna. För ungdomarna och barnen var det första gången de fiskadem och de var väldigt förväntansfulla.

– Tillsammans med Ricky Hermans, som jobbar under säsongen hos oss, hjälpte vi till med att trä mask på krokarna samt knyta på några lämpliga drag. Sedan så satte vi i gång med att instruera hur man skall kasta och veva in och så vidare. Stämningen var god med många nyfikna frågor och glada tillrop över att deltagarna allt som oftast kom länge och längre ut med dragen i sina kast, berättar Carl-Fredrik Yri.

ffFoto: Carl-Fredrik Yri

Kvällen avslutades med lite grillande och på klassiskt sätt hitta på bra bortförklaringar till att vi inte fick en enda fisk, fast just i detta fallen lär nu de efter skyfallet enormt grumliga vattnet gjort sitt till.

– Vi fick av flera deltagare frågan när vi ska fiska nästa gång, så intresset finns verkligen för våra aktiviteter. Då intresset och uppskattning är stor för de aktiviteter vi genomför kommer Sportfiskarna förhoppningsvis redan under hösten genomföra mer av liknande aktiviteter.

Kategorier: Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv