Melker Håkansson får Önnestadsgymnasiets stipendium

onnestad-pris-j-1-80...Foto: Önnestadsgymnasiet / Utbildningsansvarige Esbjörn Möllerström delar ut stipendiet till Melker Håkansson.

Önnestadsgymnasiet i Önnestad utanför Kristianstad delar varje år ut ett stipendium till en elev som har utmärkt sig särskilt under utbildningen. 

Melker Håkansson gick en kurs som heter “Naturbruk Specialisering” och hans idé var att bygga ett kläckeri och testa kläcka gädda.

Melker började med att bygga en liten anläggning med två kläckglas. För att få tillgång till könsmogen gädda tog han hjälp av reduktionsfiskare i Finjasjön. Honor och hannar kramades på rom och mjölke.

Rommen placerades i speciella kläckglas för att utvecklas. Alla elever på skolans sportfiskeutbildning följde med i denna process och framåt.

pikey-1-onnestadsgym...
Foto: Önnestadsgymnasiet

Via mikroskop följde vi gäddans utveckling från de första celldelningarna till att se ryggraden växa fram. När ynglet är färdigutvecklat kläcker det och lämnar kläckglaset för att leva av gulesäcken i ett kar. 

När väl gulesäcken är förbrukad ska ynglen börja äta djurplankton som vi odlade på skolan i akvarier. 

pikey-1-onnestadsgym...
Foto: Önnestadsgymnasiet

Att få följa med från början och följa gäddans utveckling till en fullfjädrad rovfisk har varit väldigt lärorikt för alla inblandade. Till nästa år ska vi försöka hjälpa Länsstyrelsen med gäddor från Östersjökusten.

Önnestadgymnasiet erbjuder gymnasieutbildningar inom bland annat Fiske och vattenvård, Naturturism och Skogsbruk.

Läs mer om Önnestadgymnasiet här.

Kategorier: Ungdom, Miljö, Region Syd | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv