Fiskevård på schemat i Region Norr

life-revives-region-...Foto: Lotta Karlsson / Elever får upptäcka och undersöka naturen i LIFE Revives.

Under 2022 påbörjar Sportfiskarna i Region Norr ungdomsverksamheten inom LIFE-projektet LIFE Revives.

I Byske-, Pite-, Råne- och Åbyälvens Natura 2000-områden blir det då skolbesök vid vattnet där eleverna från lokala skolor får lära sig om den starkt hotade arten flodpärlmusslan och vad som kan göras för att hjälpa den. Då musslan lever i symbios med öring och lax kommer det anläggas lekbäddar för fisken och genom restaurering av vattendragen ska man ytterligare förbättra för alla arter. Under aktiviteterna blir det även pedagogiska lekar om ekosystem och näringskedjor samt uppgifter i fält med inriktning på vattenmiljö.

-Eleverna får konkreta lektioner i naturkunskap och själva vara med att åtgärda vattendrag i närheten av sin skola och därigenom känna sig delaktiga och lära sig mer om vattenmiljö, kommenterar Tobias Hellman, Regionalt Ungdomsansvarig på Sportfiskarna Norrbotten.

LIFE Revives övergripande syfte är att förbättra livsmiljöerna för flodpärlmusslan i de olika vattendrag som ingår i projektet. Arbetet handlar bland annat om att åtgärda dammar och vägtrummor som utgör vandringshinder för fisk och andra organismer, återställa vattendrag från tidigare flottning och infektera lax och öring med musslans larver. Sportfiskarna påbörjar ungdomsverksamheten under vår samt höst 2022.

Projektet som startade i september 2021 leds av Jyväskylä Universitet i Finland. LIFE Revives är ett samarbetsprojekt mellan Finland, Estland och Sverige där svenska samarbetspartners är Länsstyrelsen i Norrbotten, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, SCA samt Sveaskog.

Projektet är finansierat genom EU:s LIFE fond. I Sverige är Havs- och vattenmyndigheten största medfinansiär. LIFE Revives ska genomföras under åren 2021–2027.

Kategorier: Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv