Projektet ”Mötesplats Vatten!” är nu avslutat

skolback-gotland-lea...Foto: Joakim Lyander / Det utomhuspedagogiska konceptet Skolbäcken har varit framgångsrikt.

Det lokala Leader-projektet Mötesplats Vatten! som pågått på Gotland mellan 2019–2021 är nu avslutat. 

Huvudsyftet med projektet har varit att skapa incitament för framför allt barn och ungdomar att vistas och aktivera sig vid vattenmiljöer. Projektet har haft två fokusområden – det utomhuspedagogiska konceptet Skolbäcken samt fiskeaktiviteter knutna till skolans lov.

Inom ramen för detta projekt har sammanlagt 555 grundskolelever på Gotland fått komma ut till olika vattenmiljöer och tillsammans med Sportfiskarna studerat vattnet genom olika pedagogiska övningar med särskilt fokus på fisken. Dessutom har eleverna fått vara med och genomföra någon typ biotopförbättrande åtgärd, ofta har det handlat om att anlägga nya och/eller förbättra befintliga lekplatser för öring. Under åren som projektet pågått har det även genomförts 35 fiskedagar på skolloven och där har totalt 739 barn och ungdomar fått komma ut och prova på fiske på olika platser på ön.

- Vi ville med detta projekt visa den yngre generationen vilka möjligheter vattnet har som aktivitetsplats. När detta projekt startade var denna typ av verksamhet något helt nytt för Gotland och när vi nu avslutar projektet kan vi med glädje konstatera att det finns en stor efterfrågan på denna typ av aktiviteter. Dessutom har vi nu, tack vare Mötesplats vatten, fått fart på en blomstrande barn- och ungdomsverksamhet på ön, säger Joakim Lyander som är projektledare och regionalt ungdomsansvarig på Sportfiskarnas regionkontor i Visby.

Projektet har finansierats genom medel från europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Leader Gute.

gotlandsloggor-nya-8...

Kategorier: Region Öst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv