Skänk julgranen till fiskarna

skank-julgranen-t-fi...Foto: Sportfiskarna

Risvasar av exempelvis gamla julgranar eller riset från höströjningen är en av de enklaste fiskevårdsåtgärderna man kan göra. Naturligt, nedbrytbart material i form av träd och ris i vattnet ger skydd och lek- och uppväxtmiljöer för fisk. Ofta blir det även bra fiskeplatser. Vi har samlat konkreta tips och info om var risvasar gör nytta och vilka regler som gäller.

Våra anslutna föreningar kan även söka bidrag för att lägga ut risvasar. Vill du eller din förening anlägga risvasar?
Se vår informationsfilm om risvasebygge på Youtube: ”Så bygger du enklast en risvase - och hjälper fiskarna”.

Här kan du även läsa mer om hur du bygger en risvase.

I många vatten är miljön idag kraftigt påverkad och fiskarna saknar naturliga skydd och lekplatser, här gör risvasar nytta. Bland annat i många stadsnära vatten och i kraftigt rensade vattendrag. 

Tänk på att du behöver be om tillstånd från mark- och fiskerättsägaren om du bygger risvasar på någon annans vatten. Du bör även stämma av med berörd kommun och länsstyrelse att det är OK att lägga ut risvase i de vatten ni valt.

Just nu genomför Sportfiskarna kampanjen ”Skänk julgranen till fiskarna”. Kampanjen kommer att visas under en vecka på fler än 1000 digitala skärmar och ytor i 62 städer runt om i landet, i köpcentrum, centralstationer, flygplatser och i gatumiljö.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Förening, Fiskekort nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv