Seger för fisketillsynen: nättjuvfiskare ertappad i Gömmaren

tjuvfiske-gommaren2-...
Foto: Långsjö Gömmarens FVF / En stor eloge till tillsynsmännen som nu lyckades stoppa ett mycket omfattande tjuvfiske.

Fisketillsynsmän vid den populära P&T-sjön Gömmaren i södra Stockholm tog nyligen en nattlig tjuvfiskare på bar gärning. Ingripandet blev dramatiskt då tjuvfiskaren först drog kniv och sedan försökte fly.

Många av de fiskare som besöker sjön har under hösten vittnat om att fisken i sjön minskat drastiskt. Misstankarna om grovt tjuvfiske med nät nattetid har lett till att tillsynen har stärkts. Klockan var över 01 när tillsynsmännen nu fick syn på en gummibåt ute på Gömmaren som annars är stängd för allt fiske fram till den 6 januari.

– Mannen i båten hade släckt pannlampa och var väldigt svårupptäckt. Vi inväntade honom tills han kom tillbaka till land. Det visade sig att hela båten var full med fisk. Det var framför allt regnbåge, som vi planterat. Han hade flera nät i båten, berättar Magnus Nylund.

När de konfronterade mannen blev det hotfullt.

– Han gjorde utfall med en kniv, men vi avväpnade honom. Sedan började han springa och flydde in i skogen. Men vi fick tag i honom snabbt, säger Magnus Nylund.

Polis hade tillkallats. Men då det var mitt i natten och otillgänglig terräng tog det ett tag innan de kom fram och kunde ta över ärendet. Polisen grep sedan tjuvfiskaren och beslagtog gummibåt och redskap. Mannen är misstänkt för hot mot tjänsteman, grovt brott mot fiskelagen och ringa narkotikabrott. De 30–40 kilo fisk som fanns i båten motsvarar ett värde på flera tusen kronor.

– Brottet bedöms som grovt eftersom fångsten var av betydande värde, förklarar Linda Hellström vid Huddingepolisen.

Fiskevårdsföreningen tror att tjuvfisket med nät i Gömmaren är väldigt organiserat och har pågått en längre tid. I februari 2018 upptäckte man bland annat att det lagts nät under isen på Gömmaren nattetid. Då misstänks omkring 500 kilo fisk ha stulits.

–När man tar sådana här ofantliga mängder fisk agerar man oftast inte själv. Vi tror att det här är organiserat, avslutar Magnus Nylund.
 
Läs fler nyheter här:
Storskaligt tjuvfiske upptäckt i Gömmaren

Kategorier: Fiske, Fiske i Stockholm, Förening, Fiskekort nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv