Trålgränsen i Östersjön ska flyttas ut

MicrosoftTeams-image...Bild: Sportfiskarna / En utflyttning blir ett stort steg för att skydda strömmingen.

Enligt uppgifter från riksdagsledamoten Elin Segerlind (V) har Miljö- och jordbruksutskottet idag beslutat att tillkännage att trålgränsen ska flyttas ut i Östersjön.

Nästa steg i processen blir ett beslut i riksdagens kammare efter debatt torsdag 25 november. Utflyttningen ska vara på prov och ska utvärderas efterhand.

- Idag tar utskottet ett riktigt fint beslut om att bland annat flytta ut trålgränsen på prov. Det här är resultatet av ett idogt arbete, det finns inget annat sätt att beskriva det, från bland annat Vänsterpartiets sida men också många andras och där framför allt Sportfiskarnas kampanj ”Rädda strömmingen” varit helt avgörande, säger Elin Segerlind på sin blogg.

Under maj genomförde Sportfiskarna, ”Rädda strömmingen”, en riktad kampanj för att få till en utflyttning av trålgränsen för att skydda strömmingen från det storskaliga trålfisket. En utflyttning av trålgränsen är en fråga Sportfiskarna arbetat med under mycket lång tid. I Rädda strömmingen ingick nu bland annat en politikerenkät riktad till riksdagspartierna och en kraftfull digital insats för att engagera sportfiskare och miljövänner i frågan. Resultatet av enkäten visade för första gången att det fanns en politisk majoritet i riksdagen för en utflyttning av trålgränsen.

Efter kampanjen kom sedan 22 juni så kallade utskottsinitiativ från fyra olika riksdagspartier om att flytta ut trålgränsen: Moderaterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna. Därefter kom även utskottsinitiativ från SD och Socialdemokraterna ställde sig senast positiva till en utflyttning på sin kongress i november. Idag stod samtliga partier utom KD bakom beslutet i utskottet.

-Vi kan konstatera att det nu finns en bred politisk vilja att motverka de negativa effekterna av det storskaliga trålfisket. Vi är tacksamma över att så många har bidragit till att frågan nu kommit till ett första beslut i riksdagen. Vi kommer fortsatt att bevaka frågan så att regeringen även respekterar de folkvaldas beslut och genomför en utflyttning, kommenterar Sten Frohm, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Mer info om utflyttningen och de övriga förslag som ingår i utskottsbetänkandet kommer senare.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Pressrum, Fiskekort nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv