Välkomna på Fiskarnas Rike - en föredragsturné med Martin Falklind

Fiskarnas-Rike-Vykor...Foto: Martin Falklind / Välkomna på Fiskarnas Rike - en föredragsturné med Martin Falklind.

Studiefrämjandet och Sportfiskarna arrangerar nu tillsammans med lokala fiskeföreningar en föredragsturné i södra Sverige på temat fisk och vattenmiljö med utgångspunkt i Martin Falklinds naturdokumentär Fiskarnas Rike. 

Natur- och dokumentärfilmaren Martin Falklind har under snart fyra år utforskat Sveriges vattenmiljöer tillsammans med sitt filmteam. Nyligen visade SVT hans unika filmtrilogi där tittaren togs med på en magisk resa genom svenska älvar, sjöar och hav - Fiskarnas Rike.

Nu kommer Martin och visar filmklippen tittarna inte fick se på TV, han berättar om det spännande arbetet bakom kulisserna och vad teamet har sett under sina år vid våra svenska vatten. Publiken ges möjlighet att ställa frågor och engagera sig i lokala vatten- och fiskefrågor då studieförbundet Studiefrämjandet och de lokala sportfiskeklubbarna är på plats.

Turnéschema:
Ni har möjlighet att besöka våra föreläsningar på följande platser:
28/11 Jönköping
29/11 Skara
30/11 Mariestad
1/12 Kil
2/12 Örebro
5/12 Uddevalla
6/12 Lysekil
7/12 Kungsbacka
8/12 Borås
9/12 Ulricehamn

Läs samlad info om turnén här: Studiefrämjandet-Fiskarnas Rike

Goda exempel ger hopp
Att våra svenska fiskar har det tufft är ingen överdrift. Nästan samtliga svenska vattendrag är utbyggda av vattenkraft, vilket innebär att fiskarnas vandringar till mat- och parningsplatser hindras. Merparten av våra viktiga rovfiskar har trålats bort från haven och många vatten har drabbats av obalans i ekosystemet. Men Martin visar också exempel på att negativa trender går att vända.

– Den blåfenade tonfisken, som nu har kommit tillbaka till svenska västkusten, är ett lysande exempel. Återkomsten av dessa gigantiska fiskar kanske ses som ett mirakel, men det är en följd av en serie kloka förvaltningsbeslut. Och de besluten hade aldrig tagits, om inte människor hade agerat, säger Martin Falklind.

Även det faktum att ekologi och ekonomi går hand i hand blir tydligt i Martins föredrag. Vi människor får mängder av ekosystemtjänster av friska vattensystem. Exempelvis hänger den obehagliga algsoppa som vi idag ser i vissa sjöar och längs kusterna, ihop med att vi fiskat bort rovfiskar som torsken.

Från TV-soffan till lokalt engagemang
Studiefrämjandet och Sportfiskarna vill med föreläsningarna skapa möjligheter att ta publikens engagemang vidare.  Då föredragsturnén görs i samverkan med lokala sportfiskeföreningar finns exempelvis möjlighet för deltagarna att ta kontakt och bli medlem och engagera sig genom dessa föreningar. Lokalt anslutna föreningar är bland annat utförare av mycket av det lokala konkreta fiskevårdsarbetet och ungdomsverksamheten landet runt.

Under 2022 kommer Martin Falklind föreläsa på fler orter landet runt. Mer info om detta kommer framöver!

Kategorier: Nyheter förstasidan, Strömmande vatten, Förening, Region Öst, Region Väst, Fiskekort nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv