Välkomna att delta i Storfiskregistrets Novemberdebatt

zander-storfiskreg-8...Foto: Storfiskregistret / Gös är en art som många tyvärr väljer att inte anmäla till registret. Här en fantastisk praktfull fisk på 10.420 kg fångad av Tommy Peter Blomander.

Varje år vid den här tidpunkten så bjuder Sportfiskarna in till Storfiskregistrets årliga novemberdebatt, då det är fritt fram att lufta dina idéer kring allt som har med storfiskregistreringen att göra. 

Har du varit med förr känner du säkert igen vissa återkommande synpunkter – och återkommande svar. Alla ståndpunkter och frågor är tillåtna så länge du håller en god och konstruktiv ton. 

• Vilka förändringar vill du se i Storfiskregistret – och varför?
• Vilka fördelar ser du med ditt förslag?
• Givetvis är vi glada även för allmänt glada tillrop. 

Nedan följer ett par frågor som är återkommande, med Storfiskregistrets syn på det hela.

Viktgränser
När det gäller den alltid återkommande frågan om viktgränser för olika arter så är vi generellt inte så pigga på att ändra dem. En viktgräns som lämnas orörd ger jämförbara fakta över tid. Och vissa år kan vissa vatten göra att gränsen känns ”för låg”, men i långa loppet jämnar det ut sig. Men, finns det starka skäl för att sänka eller höja en viktgräns så övervägs det givetvis. 

Foton
Vi har försökt understryka vikten av skarpa och tillräckligt stora foton. Numer har ju i stort sett alla en smartphone med en mycket potent kamera. Det är onödigt att behöva tveka kring en fångst bara för att det inte finns inlämnade foton som håller måttet. 
För arter som kräver extra noggrann granskning för artbestämning (som exempelvis stäm och silverruda) är det extra viktigt att bilden är tydlig. Lämnar man in för dåliga bilder är risken stor att fisken underkänns. 

Platsangivelse
Som alla vet säger reglerna att platsangivelse måste finnas med. Det här har vänts och vridits på i många år. Tar vi bort kravet på plats så förlorar vi också möjligheten till användbara fakta som är jämförbara över tid och får en databas utan en centralt viktig uppgift. 
Vill man bara visa upp sin fisk och få uppmärksamhet så finns det idag många andra forum, så vi vill gärna påminna om att inte lämna felaktiga uppgifter. Låt hellre bli att registrera din fisk än att ljuga om fångstplats.
Många verkar vill anmäla sina fiskar som fångade i ”Xxx:s vattensystem” eller liknande – för att åtminstone delvis tala sanning. Vi har godkänt en del fiskar med den typen av uppgifter, men frågan är om vi kanske måste vara mer specifika. Tanken var inte att det skulle användas för att slippa skriva ett sjönamn, utan för att det i vissa fall inte finns ett specifikt namn på delen av vattnet där fångsten görs. Vi tror att tuffare tag krävs. 
Vad tycker du? 

Innan vi kör igång vill jag personligen tacka för alla mejl och andra meddelanden. Glada tillrop, kommentarer och frågor är inspirerande.

Instagram!
Och du: kom ihåg att följa oss på vårt Instagramkonto @Storfiskregistret

Nu ser jag fram emot en ny givande höstdebatt som hjälper oss att utveckla Storfiskregistreringen. Låt oss hålla debatten på en hygglig och seriös nivå. Jag blandar mig i debatten i mån av tid och behov, annars är ordet ditt. Varsågod och debattera här!

Med önskan om en härlig fiskehöst: Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare

Kategorier: Storfiskregistret, Fiske, Fiskekort nyheter, Nyheter förstasidan | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv