Nya svenska sportfiskerekord – tre gånger om

Skoläst1874grJohanSu...
Nytt svenskt rekord på skoläst! Foto: Storfiskregistret.

Sportfiskarna har godkänt tre nya svenska sportfiskerekord på den storögda djuphavsarten skoläst. Alla fiskarna fångades inom loppet av ett dygn av två havsfiskande artjägare.

Den djuphavslevande fiskarten storfjällig skoläst (Coryphaenoides rupestris) tillhör långstjärtfiskarna, som på lite håll är släkt med torskfiskarna. Skolästen fångas sällan av sportfiskare. Fram till nyligen fanns endast fyra exemplar registrerade som sportfiskefångade i Sportfiskarnas storfiskregister. Men två rutinerade sportfiskare skulle ändra på detta under sin satsning på de djupa delarna av Skagerrak i början av juni.

Spännande arter långt ut på Skagerrak
Johan Sundheim från Kungsbacka och Elias Johansson, Horred, hade planer för sitt fiske kring det djupa område som sportfiskarna kallar ”10-gradar’n” ute på Skagerrak. Framför allt var siktet inställt på blålånga och kolmule. De fick lubb, guldlax och någon art till.  Men när så Sundheim fick en något överraskande fångst i form av en skoläst på hela 1 650 gram kände duon att de kunde vara något på spåren. Denna fisk raderade även svenska rekordet på 1 341 gram från 2020.

Sundheim och Johansson fiskade vidare på ett nytt ställe, med makrillagnade tackel cirka 330–340 meter ner, över ungefär 350 meters djup. Johan Sundheim fick ytterligare en skoläst, som dock var något mindre.

Men 03.00 på nationaldagens morgon var det Elias Johanssons tur att fiska till sig ett nytt rekord. Han fångade då en skoläst på 86 centimeter och 1 680 gram – alltså 30 gram över Johans nyligen satta rekord. Elias förblev rekordhållare i ungefär en halvtimme. För 03.30 slog Johan Sundheim till igen. Ännu en skoläst bet över makrillagnet nere i djupet. Denna fisk var ännu större – 90 centimeter lång och 1 874 gram tung. Nytt rekord ombord på båten igen!

–Det är alltid spännande med vad havsfiskeexperterna lyckas lokalisera ute på de djupa delarna av Skagerrak. Elias Johansson och Johan Sundheim fångade 19 fiskar över storfiskgräns, fördelat på sju arter. Bara det är ju en bedrift, men de tre rekorden på den ovanliga fångsten skoläst smäller nog högst, menar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas Storfiskregistrerare.

Sportfiskarna har nu utsett de tre fångsterna av skoläst till rekord och gratulerar rekordinnehavarna.  Nu gällande rekord är alltså Johan Sundheims fisk på 1 874 gram.

 

Mer information
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare,
nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten finns på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret. Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller mer än 38 400 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Storfiskregistret, Fiske, Fiske i Göteborg, Pressrum | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv