Svenska sportfiskerekord på braxen och kanadaröding

kanadick-rekord-2021...Foto: Storfiskregistret / Maria Johansson med nya rekordfisken som återutsattes och alltså simmar vidare i Landösjön.

Sportfiskarna har granskat och godkänt två nya svenska rekord för två populära sötvattensarter. Både braxen och kanadaröding tillhör fiskarter som många skickliga fiskare riktar sitt fiske efter. I ena fallet var rekordet särskilt efterlängtat.

Kanadaröding – storvuxen och glupsk
Landösjön i Jämtland är ett av de vatten där den storvuxna kanadarödingen (Salvelinus namaycush) simmar. Arten är ett hett villebråd för sportfiskare från hela landet och det svenska sportfiskerekordet har slagits vid flera tillfällen under senare år. 
Nu har vi en ny rekordhållare. Hon heter Maria Johansson och är ett känt namn i storfiskkretsar. Den 18 maj var Maria, tillsammans med den likaledes storfiskande sambon Mikael Gustafsson, på plats i Landösjön för att trollingfiska efter kanadarödingar. Vattnet var fortfarande väldigt kallt för årstiden och fisket började segt, men så småningom började fisken hugga – även om det var glest mellan kontakterna och de som väl visade sig var små exemplar. Även de två namnkunniga storfiskarna Sten-Sture Jönsson och Carl Dahlberg, fanns på plats och de kunde landa ett par fina fiskar. Men det skulle bli Maria som drog det längsta strået, när hon på tredje fiskedagen, klockan åtta på kvällen, får ett tungt hugg på tre meters djup, över ett 11 meter djupt område. Det här är en stor fisk. Inget snack om saken. Maria berättar att den stora kanadarödingen konstrar och vill först inte i håven, till slut går det vägen och de ringer in vännerna i andra båten, för att få assistans med foto, vägning och mätning.

– Det här är vana fiskare, som hanterar fisken och utför vägningen på ett utmärkt sätt. Fisken hålls i håven, medan avkrokningsmatta, vågsäck och alla attiraljer görs i ordning. Vågen hängs upp i en stadig trädgren, vilket är nödvändigt när en så tung fisk ska vägas korrekt, konstaterar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Fiskevännerna kan snart fastställa fiskens längd till 104 centimeter. Omkretsen är 62 centimeter och vikten hela 13 975 gram, vilket är 135 gram över gällande rekord. Kanadarödingen återutsattes i god kondition och jublet kunde bryta ut. 
Efter att vågen testats i ett laboratorium och samtliga uppgifter kontrollerats har Sportfiskarna nu utsett Maria Johansson till ny svensk rekordhållare.


Braxen – bjässen i metarnas vatten

braxen-rekord-2021-8...Foto: Storfiskregistret / Ett nytt väldokumenterat rekord på braxen välkomnas av landets specimenmetare.

Braxnarna i skånska Rögle dammar är de största i Sverige. Där simmar åtminstone tre exemplar som alla väger över fantastiska åtta kilo när de är i toppkondition. Härifrån kommer också det tidigare rekordet på 8,34 kilo från 2015. Men detta rekord har också varit föremål för vissa ifrågasättanden. Under en längre tid har Sportfiskarna försökt granska och undersöka vilka fakta som finns i fallet. Detta uppdrag är dock avslutat i och med att ett nytt rekord nu fångats och godkänts. 

Andreas Åkerlund, känd artjägare, tillbringar nästan oansvarigt mycket tid i just Rögle dammar eftersom han bor nära. Att siktet varit inställt på de största braxnarna och ett eventuellt svenskt rekord sticker han inte under stolen med. 
Och den 23 maj lyckades han fånga en av dammarnas största fiskar. Faktum är att han lyckades kroka samma exemplar någon dag tidigare, men den gången avgick fisken med seger, då den lossnade strax innan håvningen. Andreas tänkte nog att han förbrukat sin chans på just detta exemplar – en braxen med en tydligt tvåtonad sida. 
Eftersom braxnarna leker i denna veva handlar det ofta om att ha en sådan god timing att man fångar de största fiskarna innan de lekt. Det gjorde herr Åkerlund.

Det var klockan 01.20 på natten som larmet pep och Andreas kunde kroka en massiv fisk. Snart kunde han håva fisken och i pannlampans sken såg han att det återigen var drömfisken. Giganten!

Vis av erfarenhet kallade Andreas direkt till sig, meteexperten Niklas Granberg, som också befann sig vid dammen. De ville snabbt väga och mäta fisken innan den eventuellt tappade några gram eller något hekto.
Och visst nådde denna superbraxen över gällande rekord. Vågen, som senare testats i laboratorium av Sportfiskarna, visade på 8 420 gram, vilket alltså är 80 gram över gällande rekord. Längden var 80 centimeter och omkretsen mättes till 66 centimeter.

– Bilderna är av toppklass, tillvägagångssättet vid vägning och mätning alldeles utmärkta och alla uppgifter är kontrollerade. Så när också vågen visade sig stämma kunde vi utse denna magnifika braxen till nytt svenskt rekord och Andreas Åkerlund till värdig rekordhållare, säger Nicka Hellenberg.

Andreas kunde pusta ut och återgå till satsningen på andra arter. Och rekordfisken sågs strax därpå leka för glatta livet i dammarna, så visst var det en fångst som hade en supertiming på alla sätt. 

Sportfiskarna gratulerar Maria Johansson och Andreas Åkerlund till deras nya svenska sportfiskerekord.

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971. I dagsläget innehåller detta register över 38000 storfiskar av alla de slag finns i Sportfiskarnas Storfiskregister på: www.sportfiskarna.se

Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på:
070-990 38 60
nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Pressbild på rekordfisken hittar ni här: Pressbilder.

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Storfiskregistret, Pressrum, Fiskekort nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv