Nytt sportfiskerekord på vimma 

rekordvimma-2021-800Foto: Storfiskregistret

Ett 21 år gammalt rekord är nu slaget då Richard Åberg från fångat en vimma på 1 410 gram. Fisken är nu granskad och godkänd som nytt rekord.

Våren är ju metets högtid. En av de arter som är i fokus för metaren är vimma (Vimba vimba). Denna karpfisk leker över strömsatta hårdbottnar i ett antal vattendrag dit den lekvandrar från sjöar eller från Östersjön. De största populationerna finns i Dalälven och Testeboån, där också de flesta metare försöker överlista den med beten som räka, mask, eller maggot. Det tidigare rekordet kom också från Testeboån, där många stora vimmor fångats genom åren.

Men den 1 maj 2021 var Richard Åberg från Norrtälje på plats i Älvkarlebys heta metezon. I sällskap av Rikard Marxer och Joakim Malmström metade han också upp ett par fina Dalälvsvimmor. Men den största fisken kom i slutet av dagen, då det egentligen började bli dags att lägga av. Klockan hade passerat 21.00 när Richard valde att tackla upp och kasta ut på nytt. 

Hans bottenmetetackel med räka lockade en riktigt stor vimma att nafsa åt sig av läckerheterna. När håven omslöt fisken såg Richard direkt att det var en riktigt fin fisk. Med hjälp av fiskekamraterna kunde vimman mätas till 47,5 centimeters längd, en omkrets om 32 centimeter och en vikt på hela 1 410 gram.

Efter att Sportfiskarna testat vågen i laboratorium och konstaterat att den visade perfekt kunde Richards fisk utses till svenskt rekord. Ronnie Johanssons 21 år gamla rekord från Testeboån vägde 1 392 gram och har nu således blivit slaget. 

Stort grattis till Richard Åberg – ny rekordhållare.

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971. I dagsläget innehåller detta register över 37800 storfiskar av alla de slag finns i Sportfiskarnas Storfiskregister på: www.sportfiskarna.se

Pressbild på rekordfisken hittar ni här: Pressbild ny rekordvimma

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Storfiskregistret, Fiske, Pressrum, Fiskekort nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv