Nya regler en seger för karpmetet

karpmetesbild-738
Foto: Storfiskregistret / En eloge till myndigheten som lyssnade på sportfiskets synpunkter!

HaV har tagit till sig sportfiskets samlade synpunkter i utformandet av nya regler för utsättning av karp.

Sportfiskarna svarade nyligen på en remiss från HaV om nya föreskrifter för utsättning av fisk i naturvatten. I det ursprungliga förslaget föreslogs bland annat att det inte längre skulle vara tillåtet att etablera nya karpvatten, något både Sportfiskarna och föreningen Svenska Karpklubben starkt motsatte sig.

Det blev då ett mycket glädjande besked när de nya föreskrifterna nu presenterades och förslaget om ett förbud för att etablera nya karpvatten strukits. Utsättning av karp ska nu som tidigare prövas av berörd Länsstyrelse. Havs- och vattenmyndigheten kommer även att initiera ett arbete med berörda myndigheter, medlemsorganisationer och odlare i syfte att diskutera utsättning av karp, risker, problematiken med illegala utsättningar och åtgärder för att stävja dessa. Sportfiskarna deltar självfallet gärna i detta arbete som ligger helt i linje med Sportfiskarnas remissvar.

Karpfiske är en växande del av svenskt sportfiske och det har goda förutsättningar att bidra till regional utveckling på landsbygden. Sportfiskarna är mycket nöjda med hur HaV hanterat förbundets synpunkter på det ursprungliga förslaget.

Läs Sportfiskarnas remissvar här.

Läs de nya förskrifterna här.

Kategorier: Fiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv