Lyckad premiärvecka för öringfisket på västkusten

Havsöring800pixfotoM...
Premiärveckan har varit lyckad på många håll. Foto: Markus Lundgren.

Sportfiskarna sammanfattar första veckans öringfiske på västkusten som riktigt lyckat på många håll.

På skärtorsdagen den 1 april drog årets havsöringssäsong igång på västkusten. En folkfest som många längtat efter från Strömstad i norr till Kullens fyr i söder. Premiärdagen bjöd på härligt vårväder med cirka 10 grader i luften, 6–7 grader i vattnet och en lätt nordvästlig vind. Många hade sökt i de långgrunda vikarna för att fånga årets premiäröring och vi har fått in glädjande rapporter om lyckat fiske runt om i regionen från den första veckans fiske. Det fina premiärfisket verkar ha fortsatt under påskhelgen och många upplever nu att det fångas fler öringar över minimåttet 45 cm.

Många av de större havsöringarna är utlekta och magra vid vårfisket så släpp gärna tillbaka dessa, då de ändå inte är någon bra mat på tallriken. Om man ska behålla en matfisk så rekommenderas en blank och fet havsöring ("blänkare") som är en övervintrad fisk i toppkondition. Ju längre säsongen lider, desto bättre chans har du att få en havsöring i riktigt fin kondition.

Glöm inte att alltid hantera fisken varsamt. Alla öringar är värdefulla oavsett storlek och kondition på säsongen och när man ska återutsätta en fisk ska man undvika att lyfta upp fisken ur vattnet samt använda blöta händer så att du inte skadar fiskens slemskikt. Tänk långsiktigt för att bibehålla det fina fisket vi har på västkusten. Ett hållbart sportfiske, fortsatt kalkning i de västsvenska vattensystemen och fortsatta fiskevårdsinsatser i vattendragen är grunden för ett fortsatt bra öringfiske. Det ser lovande ut för en fin havsöringssäsong så se till att komma ut och testa på detta spännande fiske!

Följ gärna vår Facebook-sida Sportfiskarna Regionkontor Väst för öringtips, fiskevård och aktiviteter från Sportfiskarna i Göteborgsregionen.

 

 

Kategorier: Miljö, Försurning, Fisketips, Fiske i Göteborg, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv