Följ gäddornas lekvandring in till Hemmesta sjöäng

gadda-hemmesta-800
Foto: Fiskdata.se / En av de största gäddorna hittills på 87 cm på väg upp i våtmarken.

I veckan har det varit premiär för den första digitala fiskräknaren med filmkamera i en gäddfabrik. Klockan 15 idag har redan 13 gäddor passerat och nya gäddor simmar upp hela tiden! För den som älskar gädda finns nu ett unikt tillfälle att i realtid njuta av favoritfiskens lekvandring och beteende på film.

I onsdags satte forskare från SLU Aqua ut en fiskräknare i gäddvåtmarken Hemmesta sjöäng på Värmdö. Fiskräknaren är placerad i våtmarkens utlopp där den nu räknar, längdmäter och filmar alla fiskar som passerar in eller ut ur våtmarken. 
Alla gäddor som passerat finns nu fångade på film. Följ gäddvandringen live här: https://fiskdata.se/raknare/live/live.php?locationId=149 

SLU Aqua genomför även en gäddstudie under våren där vattenprover för eDNA tas i våtmarken. Studien undersöker därmed hur lekvandring, lek och utvandring varierar tillsammans med mängden eDNA i våtmarkens utgående vatten. Läs mer om ePike här.

Studien i Hemmesta är ett samarbete med Sportfiskarna och Värmdö kommun. Själva fiskräknaren kommer från Tiva medan drift och webbsändningen sköts av Fiskevårdsteknik.

Hemmesta sjöäng ingår även i Sportfiskarnas projekt Skolbäcken där skolklasser får utföra fiskevårdsåtgärder och lära sig mer om hur vattenmiljön fungerar.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Rovfiskprojekten, Region Mitt | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv