Så bygger man en risvase!

risvasebild-webbnyhe...Foto: Sportfiskarna / Se vår ungdomsansvarige Mattias Andersson bygga en risvase av julgranar.

Se vår fiskevårdsfilm med konkreta och enkla tips för att bygga en risvase. Risvasar gynnar många olika fiskarter genom att de både förbättrar fiskens lek- och uppväxtmiljö.

En risvase är en större mängd ris eller buskar som på olika sätt buntas ihop och sänks i ett vatten för att ge fisken en struktur att leka på och som även kan ge fiskens yngel skydd och utgöra en uppväxtmiljö.

En risvase kan bestå av gamla julgranar, utgallrat ris eller liknande. Växtmaterialet kan exempelvis bindas ihop, gjutas fast i betong eller fästas i ett hönsnät och förses med sänken. Risvasar gynnar exempelvis leken för abborre, gös och mört och ynglens uppväxt för de flesta fiskarter. En utlagd risvase ger positiva effekter under flera år och kan sedan fyllas på. Det är viktigt att använda giftfritt material.

I de delar av landet där det finns säker is kan risvasen läggas ut ifrån isen, men man kan även lägga i risvasar från båt. Man kan faktiskt lägga ut risvasar året runt.

OBS: Sportfiskarna uppmanar alla som lägger ut risvasar att tänka på säkerheten först. Använd alltid säkerhetsutrustning som flytplagg och om man lägger ut från is ska man ha isdubbar, säkerhetslina och vara flera som hjälps åt. Kontrollera alltid isen noga!

Viktigt att tänka på är även att man behöver tillstånd från markägaren och att man i förväg ska stämma av åtgärden med berörd länsstyrelse och kommun. Därför är det bra att vara ute i god tid så man hinner få tillstånd tills det blir dags att lägga ut risvasen.

Se filmen på vår Youtube-kanal.

Läs mer om praktisk fiskevård här.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Region Mitt , Region Norr, Fiskekort nyheter | Taggar: fiskekort.se |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv