Sportfiskarna har inventerat havsnejonöga i Lärjeån


Elfiske på lämplig sträcka i Lärjeån. Foto: Jonathan Bark, Sportfiskarna.

Sportfiskarnas inventering av havsnejonöga i Lärjeån 2020 gav nedslående resultat.

Nejonögon är uråldriga varelser som funnits på jorden i hundratals miljoner år. Tyvärr har havsnejonöga, en av tre arter i svenska vatten, minskat kraftigt i antal de senaste decennierna. Havsnejonögat är beroende av en välmående havsmiljö med stora värdfiskar (framför allt torskfiskar) samt tillgång till lämpliga lek- och uppväxtområden i havsmynnande vattendrag. Tyvärr har människan genom vandringshinder förstört och stängt av lek- och uppväxtområden samt överfiskat bestånden i västerhavet som utgör lämpliga värdfiskar för arten. Arten är i akut behov av hjälp om den ska undvika nationell utrotning.

Sportfiskarna har på uppdrag av Göteborgs Stads Park- och naturförvaltning inventerat förekomsten av havsnejonöga i Lärjeån, ett biflöde till Göta älv. Inventering av lekande havsnejonögon och lekgropar genomfördes under sommaren 2020 på strömsträckor i Lärjeån nedströms första dammen. I augusti och september genomfördes elfiske längs vadbara sträckor mellan motorvägen och första dammen för att undersöka förekomst av nejonögalarver.


Larv från bäck- eller flodnejonöga från Lärjeån 2020. Foto: Sportfiskarna.

Resultatet var dock nedslående. Det påträffades varken lekande havsnejonögon eller lekgropar. Inte heller fångades det några havsnejonögalarver vid elfiske, dock fångades totalt tio larver av bäck- eller flodnejonöga (dessa är mycket svåra att skilja åt). Du hittar hela rapporten här.

Ett svenskt åtgärdsprogram har nyligen tagits fram av Havs- och vattenmyndigheten, författat av experter på Sportfiskarna. Läs mer om det här.

 

 

Kategorier: Miljö, Strömmande vatten, Fiske i Göteborg, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv