Sportfiskarna agerar mot friande tingsrättsdom om olovligt fiske

regnbaagsbild-800
Foto: Sportfiskarna / Att domen korrigeras är principiellt mycket viktigt för upplåtelsen av fiske via fiskekortsförsäljning.

Sportfiskarna anser att en friande dom i Gävle tingsrätt om olovligt fiske på Hubo-Långsjöns vatten är baserad på en felaktig tolkning av lagstiftningen. Förbundet kommer därför att lämna ett yttrande inför hovrättens huvudförhandling i februari.

Den friande domen i Gävle tingsrätt den 24 april i år baserades på en tolkning att fiskekort enligt lagstiftningen inte skulle vara personliga. De åtalade som delat på fiskekort under fisket friades. Domen överklagades och huvudförhandling kommer nu att hållas i hovrätten 22 februari.

Sportfiskarnas bedömning är att fiskekorten i fråga är uppenbart personliga och att lagen måste tolkas som att den som fiskar på enskilt vatten ska ha lov att fiska där och att ett köp av ett personligt fiskekort därmed krävdes i det berörda fallet. All annan tolkning av lagstiftningen skulle kunna få mycket allvarliga konsekvenser för landets fiskevårdsområden och fiskeklubbar som säljer fiskekort och som bedriver fisketillsyn.

Sportfiskarna som både upplåter fiske på egna vatten och som har många medlemsföreningar som säljer egna fiskekort ser målet som principiellt mycket viktigt.

Domen är tyvärr ännu ett exempel på att brott mot fiskelagen är nedprioriterade. Förbundet kommer att lämna ett yttrande inför hovrättens huvudförhandling 22 februari. Förbundet förutsätter att hovrätten kommer att korrigera tingsrättens dom och fastställa att det rörde sig om olovligt fiske när flera personer delade på ett fiskekort.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Förening | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv