Fisketips: snart premiär för öringfisket i Nyköpingsån

oringfiske-Nykån_Ric...Foto: Rickard Gustafsson

1 januari öppnar fisket för hela fiskekortsområdet i Nyköpingsån igen. Detta är ett ypperligt tillfälle att fiska efter framförallt grov havsöring i den nedre delen av ån.

-Det vandrade upp gott om öring under hösten i Nyköpingsån vilket skapar goda förutsättningar för en lyckad premiär på nyårsdagen, berättar Manfred Skog projektledare på Sportfiskarna.

Några nya fiskeregler:
Mycket är sig likt vad gäller fisket i Nyköpingsån men några regeländringar har införts. Ett rapporteringskrav för lax och havsöring har införts. Minimimått för lax och öring har höjts till 60 cm och endast flugfiske är numera tillåtet i zon 3.
Mer info om regler och zonindelningar finns på: www.fiskekort.se/nykopingsan.

För den som saknar spinnfisket på sträcka 3 kan det vara intressant att veta att under hösten 2020 vandrade mycket fisk upp även upp till sträcka 2 och i viss mån även till sträcka 1 då dammluckorna under en veckas tid var uppdragna mitt under öringvandringen. Vi hoppas därför på bra fiske över en lång sträcka där alla kategorier av fiskare kan ha bra chans till fiske. Flera av fiskarna som observerades vid sommarens och höstens uppvandring uppskattades till en bra bit över 5 kg vilket tyder på att fisket 2021 kan komma att vara minst lika bra som under fjolåret då mer än 20 fiskar över 70 centimeter rapporterades från ån.

Det har satts ut mycket fisk i Nyköpingsån de senaste åren och till senvåren 2021 kan de första laxarna från fjolårets utsättning förväntas återvända.

-Anledning till att vi testar att ha en renodlad flugfiskezon är att efterfrågan varit stor från sportfiskare samt att vi tror detta kan locka långväga gäster och innebära mervärden för näringslivet i Nyköping. Vi kommer testa detta upplägg och utvärdera utfallet under året, förklarar Manfred Skog.

Fiskekort för Nyköpingsån kan köpas via Fiskekort.se eller hos de lokala återförsäljarna Filmkedjan, Nyköpings Turistbyrå och Team Sportia.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Fisketips, Fiske i Stockholm, Region Mitt | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv