Sensation: tonfisksläktingen albacore funnen i Kosterfjorden 

Albacore-Stromstad-1...
Foto: Johan Thörnäs

I helgen hittades tonfisksläktingen albacore vid en strand utanför Strömstad. Arten har en stor utbredning i världshaven, men inte så här långt norrut i Atlanten och detta är det första dokumenterade fyndet för Skandinavien. 

De senaste åren har flertalet spännande varmvattensarter noterats i svenska vatten. Blå gaffelmakrill, bonito och tunnläppad multe är alla exempel på arter som sportfiskare lyckats fånga de senaste åren. Tidigare i höst slogs det svenska rekordet på bonito med en fisk på 3 810 gr. I helgen rapporterades det om en ilandfluten albacore (Thunnus alalunga) från en strand utanför Strömstad.

Albacore är en tonfisksläkting som ibland kallas långfenad tonfisk för den exceptionellt långa bröstfenan, eller vit tonfisk för det ljusa köttet. I exempelvis USA har arten ett mycket gott rykte och säljs som tonfisk på burk. Maxvikten är enligt litteraturen 60 kilo, men fisketrycket på arten i Atlanten är högt och fiskar i den storleken är därför mycket ovanliga. Arten har en stor utbredning i världshaven, men inte så här långt norrut i Atlanten och detta är det första dokumenterade fyndet för Skandinavien.

–Vi ser en klimatförändring i havet som gör att de här långsimmande och snabbsimmande arterna har möjlighet att leta efter nya jaktmarker, säger Andreas Sundelöf, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitets havsfiskelaboratorium i Lysekil till Sveriges Radio.

Albacore-Stromstad-2...
Foto: Johan Thörnäs

Den strandade tonfisken i Kosterfjorden uppskattades av de rutinerade sportfiskarna Johan Thörnäs och Dick Högberg väga 7 kilo och var i mycket gott skick när den hittades. Eftersom makrill- och tonfiskarterna har små eller inga simblåsor och därför vanligtvis sjunker när de dör, är teorin att albacoren helt enkelt kan ha strandat. Fisken är sparad hel i frys, då Sveriges lantbruksuniversitets havsfiskelaboratorium i Lysekil anmält intresse för att bland annat undersöka fiskens otoliter (hörselstenar som bland annat kan avgöra ålder) och för att ta ett vävnadsprov.

Mer info:
SVT: Sällsynt tonfisk hittades i Strömstad

Elvaårige Theo tog nytt svenskt rekord på bonito

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Region Väst, Storfiskregistret, Fiske i Göteborg | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv