Sveriges längsta fisk – nytt sportfiskerekord på håkäring

Nicklas_Kolbeck_haak...
Foto: Storfiskregistret / Nicklas Kolbecks nya svenska rekord – Sveriges största fisk. En håkäring på 375 centimeter.

Den enorma fisken håkäring är en art som bland annat återfinns ute i Skagerraks djupare delar. I takt med att svenska sportfiskare har blivit skickligare på att lokalisera rätt fiskeplatser i det djupa havet har antalet spöfångade håkäringar ökat. Nyligen fångades en håkäring som förmodligen är den längsta fisk som fångats i svenska vatten. Fisken har nu utsetts till nytt svenskt sportfiskerekord.

Nicklas Kolbeck är välkänd bland de flesta som intresserar sig för storfiskar i allmänhet och havsfiske i synnerhet.  Den 12 augusti var han på jakt efter Skagerraks tungviktare och fick mer än väl lön för mödan. Tillsammans med kompisarna i Team Garmin Omega – Christian Bergqvist, Viktor Sandin och Torbjörn Sandin – är Kolbeck ute på ett 500 meter djupt område med hårdbotten, som ofta benämns som ”Inferno” i havsfiskekretsarna. Här får han ett efterlängtat hugg. En håkäring har slukat hans makrillagnade cirekelkrok. Efter en riktigt hård fajt, som varade över en timme, dyker en enorm stjärtfena upp över ytan. 
Nicklas och kamraterna jublar och kan mäta fisken till fantastiska 375 centimeter – 40 centimeter längre än Mattias Jonssons tidigare rekord från 2019. Omkretsen är 193 centimeter och den uppskattade vikten ligger på närmare att halvt ton. Efter mätning och fotodokumentation får hajen simma tillbaka till de mörka djupen. 

Nicklas_Kolbeck_haka...Foto: Storfiskregistret / Det är inte helt lätt att få en rättvis bild på en fisk som är hela 375 cm lång.

– Håkäringen och hälleflundran är arter som vi registrerar via längd istället för vikt. En så stor och tung fisk är svår och farlig att hantera som den är. För att skona fisk och fiskare, samt att göra det enklare att återutsätta dessa giganter oskadda, utses alltså ett svenskt längdrekord istället för viktrekord. Således vet vi inte vad denna fisk vägde, men med hjälp av en omräkningsformel för håkäring kan vikten uppskattas. Nicklas Kolbecks rekordfisk bör väga runt 480 kilo, informerar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare. 

Om håkäring

Håkäring (Somniosus microcephalus), eller grönlandshaj, är efter brugden den största av de vanligt förekommande hajarterna i Norden. Håkäringen är en allätare, som också äter döda fiskar och andra djur. Den växer långsamt, men har istället en mycket lång livslängd. Enligt nyare rön kan den bli uppemot 400 år gammal. 

Mer information om de nya rekorden och övriga drygt 37 500 storfiskar av alla de slag finns i Sportfiskarnas Storfiskregister på: www.sportfiskarna.se

Pressbilder på rekordfiskarna hittar ni här: Pressbilder

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Storfiskregistret, Fiske, Fiske i Göteborg, Pressrum | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv