Nya arrenden ger mer lax i Kalixälven

laxrelease_ted_logar...Foto: Ted Logardt

En viktig del i Stiftelsen för Östersjölaxens arbete är att arrendera tillgängliga fiskevatten och ingå avtal med yrkesfiskare för att möjliggöra för mer lax och havsöring i älvarna. Stiftelsen för Östersjölaxen arrenderar nu enligt nya avtal 19 fiskevatten inom Ytterbyn i Kalixälvens mynning. 

Arrendena görs av Stiftelsen för Östersjölaxen med stöd från förvaltningsorganisationer längs Kalixälven och Ängesån. Även Sveaskog stöttar verksamheten och Sportfiskarna bidrar med medel från insamlingsprojektet Ge fan i våra vatten, där pengar samlas in via försäljning av olika profilprodukter.

– Arrenden betyder att fällor och annat mer storskaligt fiske försvinner inom ett område och kan vi ingå avtal med yrkesfiskare så betyder det att färre fiskar tas upp i speciellt känsliga områden, nära svaga vildlaxälvar. Det är ett viktigt arbete som historiskt visat sig vara mycket framgångsrikt för att freda och bygga upp livskraftiga lax- och öringstammar, säger Thomas Johansson, generalsekreterare för Stiftelsen för Östersjölaxen.

Stiftelsen för Östersjölaxen lyckades nu alltså förlänga arrenden på de 16 vatten som stiftelsen arrenderat under de senaste fem åren och även arrendera ytterligare tre vatten. Tillsammans med fem tidigare vatten har nu stiftelsen totalt 24 av totalt 35 tillgängliga vatten i Ytterbyn.

Mer info: Thomas Johansson, 070-581 70 29, thomas@balticsalmonfund.com,

www.balticsalmonfund.com

www.sportfiskarna.se/gefan

loggabalticlaxGe-fan-Original-LOGO...sveaskog_banner236pi...

Kategorier: Nyheter förstasidan, Ge fan i våra vatten, Pressrum, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv