Säkerhet under fiske

Varje år är närmare 2 miljoner människor ute och fiskar från land-, på is- och från båtar i olika vatten. Varje år sker även ett antal olyckor som hade kunnat undvikas med bättre förberedelser. Vi har samlat grundläggande råd så att du kan förbereda dig rätt innan du åker ut och fiskar.

Koll på vädret

En viktig grundläggande rutin är att alltid kontrollera väderprognosen innan fisket. Även om solen skiner när man ger sig ut kan vädret snabbt ändras. Kolla exempelvis vind, vindriktning, temperatur och eventuella väderomslag. Anpassa ditt fiske och din klädsel efter vädret. Skulle vädret ändå oväntat försämras och man exempelvis fiskar från båt ute på ett större vatten är det då bäst att avbryta fisket och ta sig i land innan större vågor hinner byggas upp.
Om du fiskar från is under vårvintern kan isen vara OK efter en kall natt med minusgrader men bli livsfarlig på eftermiddagen om det är stark sol, eller regnar kraftigt. Kolla isen med ispik eller liknande och avbryt fisket om isen börjar bli mjuk.

Koll på båten

Att kontrollera att fiskebåten är sjösäker innan fisket är självklart. Kolla exempelvis att båten är tät. En träbåt kan ha legat på land och torkat och därmed läcka rejält, finns det då ett öskar? Har plastbåten flytelement så att den flyter även om den vattenfylls? På större båtar med dubbla skrov och andra utrymmen i båtbotten är det viktigt att kontrollera att det inte finns läckor. Vatten kan exempelvisa komma in via dåligt tätade borrhål för utrustning eller otäta akterluckor. Avbryt genast fisket om båten börja ligga lågt i vattnet.
Ska man ut och fiska på stora vatten är det viktigt att ha en väl fungerande motor, tillräckligt med bränsle, samt en reservmotor om huvudmotorn går sönder. Elsystem, batteri och länspumpar måste vara i gott skick. Nödraketer eller handbloss är bra men man måste också kunna larma sjöräddningen via VHF-radio eller mobil. Man ska inte heller ge sig ut på ett stort vatten i en för liten båt helt ensam.

Koll på isen

Oavsett var i landet man isfiskar finns det några enkla säkerhetsregler att följa. Gå inte ut på okänd is, kontrollera isen själv även om andra isfiskare redan befinner sig ute på isen. Minst en decimeter kärnis är ett bra mått på när isen är tillräckligt tjock för isfiske. Ha alltid isdubbar utanpå jackan, lättillgängliga under hakan. Använd gärna flytplagg som flytoverall som även värmer om man hamnar i vattnet. Mindre barn kan gärna ha flytväst på sig på isen, det både värmer och ökar säkerheten.


Flythjälp, isdubbar och ispik! För mindre barn är en flytväst bättre än isdubbar.

Provborra/kontrollera alltid isen under varje förflyttning, istjockleken kan variera mycket och is kan förändras snabbt beroende på väderförändringar och ökat strömdrag. Fiska flera tillsammans, då ökar säkerheten, fiska aldrig ensam på tunn is. Ha med en lättillgänglig livlina. Ha alltid en mobiltelefon i vattentätt fodral lättillgänglig för att snabbt kunna larma 112 vid en olycka. Ha med reservkläder i en sluten plastpåse, en nedkyld person behöver snabbt ombyte. Ta aldrig risker i onödan, undvik områden med svag is vid förflyttningar även om det innebär omvägar. Läs mer om issäkerhet på: www.issakerhet.se

Flytplagg och tidigt larm räddar liv!

Två saker ökar rejält dina chanser att överleva om du hamnar i vattnet: ett fungerande flytplagg och möjlighet att larma direkt. Flytplagget kan vara en vanlig flytväst, en uppblåsbar väst, flytkläder eller en flytoverall. Uppblåsbara västar är smidiga men måste få årlig service av gaspatronen och utlösningsmekanism. Flytoveraller ökar överlevnadschanserna då de dessutom värmer om de är åtsnörda vid vrister/handleder. Mössa, bra stövlar och handskar kan även göra stor skillnad. Men oavsett flytplagg fryser man till sist ihjäl eller drunknar om man inte kan bli räddad i tid.
För att kunna larma om du plötsligt hamnar i vattnet behöver du ha din mobil lättillgänglig i ett vattentätt fodral och med uppladdade batterier. 

Larma 112

Vid en akut nödsituation ringer man 112 för att påkalla hjälp. Ringa 112 med mobil fungerar även om kontantkortet till mobilen är slut och om mobilen saknar SIM-kort. Saknar man täckning hos sin mobiloperatör kan samtalet kopplas över till ett fungerande nät om ett sådant finns. När man larmar är det viktigt att kunna ange sin position så exakt som möjligt. Vill man vara riktigt säker kan man exempelvis ta fram koordinaterna till fiskesjön via hitta.se innan fisket. Berätta även för någon anhörig var och när du ska ut och fiska så de kan larma om ni inte kommer hem.

Övrig säkerhetsutrustning:

En välfylld förstaförbandslåda ska alltid ligga med i fiskeväskan. En avbitartång är bra för att knipsa av krokar som fastnat i fingrar, örsnibbar mm. Solglasögon skyddar ögonen både mot starka solstrålar och mot flygande krokar och är nödvändigt vid flugfiske, särskilt med barn. Extrakläder är bra och viktigt om man fiskar med barn under kalla förhållanden, blöta kläder kyler snabbt ned.

Viktiga länkar:

Allt om flytvästar: www.baltic.se
Information om issäkerhet: www.issakerhet.se
Väderprognoser: www.smhi.se, www.yr.no
Sportfiskarnas båtförsäkring: www.svedea.se
Köp Sportfiskarnas flytvästar: webbshop.sportfiskarna.se