Fortum får bakläxa i Voxnan

Mark- och miljödomstolens beslut om Fortums kraftverk Sunnerstaholm 26 september innebär en stor framgång för Sportfiskarna, som kämpat hårt mot företagets okänsliga utbyggnadsplaner i Voxnan strax utanför Bollnäs.

Domstolen underkänner Fortums ”miljökonsekvensbeskrivning” och kräver nu en genomlysning av hur bolagets föreslagna ingrepp i älven och Voxsjön kommer att påverka naturvärdena kring det planerade kraftverket.

– Domstolens utslag visar att den tar miljöfrågorna på allvar och det sänder en kraftfull signal till marknadens aktörer att den tid då de själva kunde diktera villkoren är förbi, kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare. 

Regleringsdamm stryper Voxnan
Sunnerstaholms kraftverk ligger strax utanför Bollnäs och är det andra kraftverket uppströms skogsälven Voxnans utlopp i Ljusnan. Genom att dämma Voxsjöns utlopp orsakar Fortum en 1,5 km lång torrfåra som tidigare var ett av Sveriges bästa harrvatten. Fortum har redan fått tillstånd att bygga ett nytt kraftverk på platsen där det befintliga kraftverket står idag. Sportfiskarna har kraftfullt engagerat sig i det nuvarande målet som gäller driften av det nya kraftverket, regleringen av Voxsjön, skapandet av en fiskväg och skötsel av den regleringsdamm som idag stryper vattnet till torrfåran.

Bristfälligt underlag från Fortum
Vid huvudförhandlingen i våras kunde Fortum inte presentera annat än översiktligt material över hur deras föreslagna reglering av sjön skulle påverka naturvärden omkring. Exempelvis finns flera värdefulla våtmarksområden kring sjön. Oklarheter rådde även kring den fiskväg som diskuterades i målet; Fortums förslag på utformning innebar att fiskvägen skulle börja med en 12 meter lång mörklagd kulvert. Expertis på plats var eniga om att ingen fisk skulle vandra ner i en sådan fiskväg. Vidare rådde oenighet om hur mycket vatten som ska rinna i naturfåran som idag är torrlagd.

– Vid varje tillståndsprövning enligt miljöbalken är det helt grundläggande att den som söker tillstånd visar konsekvenserna av sökta åtgärder och presenterar olika alternativa utformningar. I det här fallet ändrade Fortum sin ansökan vid sittande bord under huvudförhandlingen i våras utan att kunna presentera någon som helst kompletterande undersökning, berättar Axel Henckel, jurist på Sportfiskarna som var på plats vid huvudförhandlingen.

Eftersom Fortum inte kunde redogöra för en alternativ utformning av fiskväg har mark- och miljödomstolen nu förelagt bolaget att skicka in kompletterande utredning i dessa frågor före den sista mars 2014. Fram till dess får Fortum inte köra igång det nya kraftverket. Målet är alltså inte avgjort men en delseger har vunnits.

Kamp om fiskväg kvarstår
Flera frågor återstår i målet: fiskväg vid regleringsdammen, tappning i torrfåran, utformning av eventuell flyktväg vid galler framför turbinintaget så att fisk kan vandra nedströms vid kraftverket, tidsbegränsning av tillståndet samt regleringen av Voxsjön hör till de viktigaste. Dessa kommer få ett svar först efter att Fortum lämnat in en kompletterande utredning.

– Att Fortum nu måste komplettera är positivt. Mark- och miljödomstolen kommer då få ett bättre underlag för framtida beslut. Det visar på vikten av ordentliga utredningar och att påverkan på naturmiljön inte kan nonchaleras, kommenterar Axel Henckel.

Sportfiskarna kommer fortsätta att vara aktiva i målet och verka för att Voxnan vid Sunnerstaholm återigen ska kunna hysa fina bestånd av harr och öring.

– Vi utgår från att domstolen också fortsatt kommer att ställa höga miljöskyddskrav och vi hoppas Fortum tar sitt förnuft till fånga och presenterar en seriös miljökonsekvensutredning vid nästa förhandlingstillfälle i mars 2014. En sådan kommer visa vikten av att en faunapassage också kombineras med en betydligt högre minimitappning än vad Fortum hittills velat medge, avslutar Stefan Nyström.

Kontakt:
Axel Henckel, 08-410 80 624, axel.henckel@sportfiskarna.se
Stefan Nyström, 08-410 80 631, stefan.nystrom@sportfiskarna.se
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv