Bonito blir årets fisk


Foto: Olof Engstedt / Olof Engstedt visar upp ett vackert exemplar av bonito, fångad på fluga gjord av ankarlina!

Har man möjlighet så bör man passa på nu: sedan i juli har den urstarka och delikata minitonfisken bonito bjudit på ett fantastiskt fiske längs delar av Västkusten.

Hittills i år har 219 bonito registrerats i Storfiskregistret, samtliga fångade utanför den halländska orten Bua där kylvattnen från kärnreaktorn Ringhals släpps ut och höjer vattentemperaturen i kustvattnet. I området finns ett stort antal bonitos som fortsatt hugger på olika beten om man lyckas knäcka koden.

En som framgångsrikt fiskat bonito i år är Sportfiskarnas biolog Olof Engstedt. I augusti gjorde han en satsning och fångade och registrerade två bonitos på 1,200, respektive 1,180 kilo.

– Vi trollingfiskade först och det är ju många som har fått sina bonitos på det. Vobbler som exempelvis Rapala x-rap och Strike pro är ofta fångstgivande. Vi såg ett stort stim med fisk i varmvattenströmmen. Men det högg inte alls på våra beten, fast vi gick igenom allt vi hade i draglådorna. Det som vi upptäckte fungerade efter några frustrerande timmar var fiske med dobb och fluga. Men flugor hade vi inga med i båten så vi fick tillverka egna på plats med en strl 2 wide gape-krok som vi band fast en tunn bit av den vita ankarlinan på! Det blev fisk i första kastet! Inspinningstekniken som fungerade bäst var snabb invevning med högutväxlad rulle och korta regelbundna ryck. Vi använde 1,5 m tafs av 0.40 flourocarbon till dobben, tipsar Olof Engstedt.

Tyvärr har ett stort antal sportfiskare medvetet struntat i fiskeförbudet som råder just vid varmvattenutsläppet utanför Ringhals, något som bland annat rört upp starka känslor hos lokalbefolkningen. Enligt uppgifter från P4 Halland planerar sjöpolisen i Region Väst nu insatser för att komma åt tjuvfisket. Förbudsområdet sträcker sig från sydöstra spetsen av Ringhals udde till Lilla Stalpeskäret och därifrån i en rak linje till fastlandet. Förbudsskyltar finns uppsatta vid gränserna till området.

– Största boniton hittills i år är på 1,911 kilo. Medelvikten är lägre än 2011, då det gällande sportfiskerekordet på 2,602 kilo fångades, men vi verkar ha mera fisk på plats nu och de hugger fortsatt. Passa därför på att fiska nu! Men följ reglerna: det går utmärkt att fiska utanför förbudsområdet, uppmanar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas Storfiskregistrerare.

Läs mer och sök i Storfiskregistret här.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Fiske i Göteborg, Storfiskregistret | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv