Aspmärkning och restaurering i Lövstaån

lovstaan-800

Foto: Freewater Pictures

Under 2019 genomförde Sportfiskarna en aspmärkning och restaurering i Lövstaån som filmatiserades, för att visa upp hur ett märkningsprojekt kan gå till.

Under ett elfiske som Sportfiskarna utförde våren 2018 bekräftades för första gången lekande asp i Lövstaån. Sedan dess har förbundet genomfört ett flertal naturvårdande projekt i och i anslutning till vattendraget. Tex tillsynsprojekt mot tjuvfiske, kantzon- och trädplanteringsprojekt, restaurering och optimering av lekområden, aspmärkningar mfl projekt. Allt för att gynna det sköra och begränsade lekbeståndet av den rödlistade aspen som fortfarande finns kvar i ån. Men även ett stort antal andra arter kommer gynnas av naturvårdsåtgärderna. "Projektet blev mycket lyckat", säger Sportfiskarnas projektledare Johan Rudin.

Under 2019 så genomfördes och filmatiserades projektet aspmärkning och restaurering i Lövstaån. Filmen visar upp fina sekvenser i projektet och ger även en pedagogisk beskrivning över hur ett märkningsprojekt kan gå till.

Projektet finansierades av Aspåtgärdsprojektet Asap och Länsstyrelsen i Uppsala.

Klicka här för att se filmen:

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Region Mitt | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv