Örekilsälven visade sig från sin vackraste sida under Laxens dag i Munkedal


En av flertalet laxar som behagade hugga under Laxens dag. Foto: Peter Rönnberg.

I helgen gick Laxens dag av stapeln vid Örekilsälven, Munkedal.

Solen sken, vattenföringen var perfekt, laxen högg och intresserade samlades runt vindskyddet där Munkedalsälven och Örekilsälven rinner samman.

- Vi delade ut gratis fiskekort till ca 50 personer och ytterligare ca 30 som besökte Laxens dag, summerar Lars-Åke Winblad från Örekilsälvens Laxfiske.

När kölddimman lättade över älven högg omedelbart en mellanstor laxhona på 6-7 kg alldeles vid samlingsplatsen som tappades precis innan fisken skulle krokas av. Från augusti råder krav på återutsättning av alla lax- och öringhonor i älven. Strax efteråt kom en av älvens storfiskare och sa att han tappat sin livs lax längre upp i älven. Inte ett gram under 15 kg hävdade han. Fem registrerade laxar som alla återutsattes summerades denna dag. Evenemanget var ett samarbete mellan Örekilsälvens Laxfiske och Sportfiskarna inom ramen för Havs- och vattenmyndighetens program för Laxens år, där hot och möjligheter för laxen lyfts fram.


En nyfiken besökare lär sig mer om laxparasiten Gyrodactylus salaris. Foto: Peter Rönnberg.

Information om laxens liv, hot och utvecklingen av laxbeståndet just i Örekilsälvens vattensystem visades på posters och i tal av Sportfiskarnas biolog Per-Erik Jacobsen som även förevisade elfiske i praktiken. Sportfiskarna utför dels övervakning genom elfiske i vattensystemet på uppdrag av länsstyrelsen såväl som kontroll av pappersindustrin Artic Paper i Munkedal. De senaste årens torka tillsammans med vattentemperaturer över 20 grader utgör det mest påtagliga hotet för länets bästa laxälv, menar Per-Erik. Man kunde också se på laxparasiten Gyrodactylus salaris som inte drabbat Örekilsälven men som ställer till stora problem för laxen i andra vattensystem. Här kunde man studera den 0,5 mm långa hakmasken i 40 gångers förstoring i lupp. Här fanns även fiskeutrustning att låna och möjligheten att prova flugfiske tillsammans med en kastinstruktör.

 

Ett radioreportage på P4 Väst från arrangemanget kan avlyssnas här:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=7304242

 

Nästa Laxens år-evenemang sker i Säveån den 28e november med vandringar vid laxens lekplatser vid Jonsered. Håll utkik på Sportfiskarnas hemsida!

 

Kategorier: Miljö, Fiske, Fiske i Göteborg | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv