Projekt Älvspecifik Laxförvaltning visar vägen framåt

laxplombild_foto_Mat...
Foto: Matti Ovaska / Digital fångstrapportering med laxplomber är ett sätt att få bättre kontroll över uttaget av lax.
Sportfiskarna och Norrbottens Kommuners projekt ”Älvspecifik Laxförvaltning” har nu avslutats. Det unika treåriga projektet har skapat en modell för framtidens laxförvaltning.
Så kallad ”älvspecifik förvaltning” är vad som nu ska visa vägen framåt för laxförvaltning inom Sveriges östersjölaxälvar. Älvspecifik förvaltning innebär att de lokala förutsättningarna för varje laxbestånd ska styra hur dessa bestånd sedan ska förvaltas. Projektet har kombinerat praktiska fiskevårds- och förvaltningsinsatser med lärdomar från laxförvaltning i övriga världen för att skapa en modell för framtidens laxförvaltning.

Exempel på åtgärder i Råneälven
Under projekttiden har en rad åtgärder provats i Råneälven. Älven har haft ett ökande antal återkommande laxar på senare år och älven rankas nu som en modern och ekologisk hållbart förvaltad laxälv som erbjuder mycket god chans att fånga vild Östersjölax. Detta har gett en marknadsförings-boost för områden och inte minst skapat en världsklassig upplevelse för sportfiskare.

-Tillsammans med Råneälvens fiskeförvaltare har vi kombinerat både de senaste elektroniska verktygen som ekoräkning, digital fångstrapportering med laxplomber och säsongsvis fångstbegränsningar för att skapa världens modernaste förvaltning, berättar Sportfiskarnas projektledare och laxexpert Glenn Douglas.

Projektet har även lagt stor vikt på lokal förankring genom att lokalbefolkning och fiskeförvaltare aktivt har medverkat i åtgärderna. I projektets slutrapport finns nu både en tydlig sammanfattning av vad den lokala förvaltningen bör omfatta och en översikt på årsbasis av vilka åtgärder som bör genomföras i en vildlaxälv. Exempel på nödvändig datainsamling är: räkning av uppvandrande lax, fångstrapportering, elfiske på uppväxtområden, kontroll av utvandrande smolt, uppföljning av fiskekort- och eventuell gälplombsförsäljning, samt mätning av vattenstånd och vattentemperatur.

Läs om mer modellen för älvspecifik laxförvaltning i projektets slutrapport.

Se vår film om älvspecifik laxförvaltning i Råneälv.

Projektet var ett samarbete mellan Norrbottens Kommuner, Länsstyrelsen i Norrbottens län, Degerselsbygdens samfällighetsförening, Swedish Lapland, Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård och Sportfiskarna.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv